Ajankohtaista

Aalto goes BIM

(9.4.2013)

Aalto yliopisto on aktivoitunut hienosti tietomallinnuksen alueella.

Uudet BIM-professorit Vishal Singh ja Jan Holmström ovat ottaneet vahvan roolin kehitystyön käynnistäjinä. Vuoden alussa käynnistyi Tekesin ja yritysten rahoittama FiDiPro-projekti BIM for LEAN, jossa Aalto hankkii alan huippuosaamista maailmalta mm. Salfordin yliopiston professorin Lauri Koskelan muodossa. Myös Granlund on osaltaan rahoittamassa tätä Suomen BIM- ja LEAN-osaamisen kannalta tärkeää hanketta.

Viimeisimpänä esimerkkinä Aallon panostuksista aiheseen oli 4.-5.4. Otaniemessä sekä tutkijoille että yrityksille suunnattu BIM for facilities and operations management –työpaja. Työpajassa oli esillä esimerkkejä sekä Suomesta että kansainvälisiltä markkinoilta. Puhujina olivat mm. professorit Seppo Junnila Aallosta, Arto Kiviniemi Salfordista, Englannista sekä John Mitchell Australian The University of New South Wales’ista sekä yritysmaailmaa edustava Granlundin Pekka Metsi.

Jostain syystä tietomallinnus ja kiinteistöhallinta eivät ole Suomessa juurikaan kohdanneet. Rakentamisessa tietomallit ovat käytössä jo lähes kaikissa projekteissa, mutta tiedonkulussa on selvä katkoskohta, koska käyttö- ja ylläpitovaiheessa niitä ei juuri hyödynnetä. Kansainvälisesti olemme olleet tietomallintamisen edelläkävijöitä rakentamisessa, mutta jäämässä jälkeen kiinteistöhallinnassa.

Granlund on aina toiminut avoimen tiedonsiirron puolesta ja ollut aktiivisesti mukana kehitystoiminnassa. Jo tällä hetkellä RYHTI hyödyntää tietomalleja ja paljon lisää on tulossa.

Uskomme, että jo lähiaikoina myös käyttö- ja ylläpitovaiheessa hyödynnetään tietomalleja entistä tehokkaammin. Esimerkiksi vuokrausprosessi ja tilatehokkuuden hallinta saavat lähtötietonsa tilamalleista ja vastaavasti energiahallinnan ja olosuhteiden raportointiin saadaan uutta havainnollisuutta, kun tilamallit saadaan käyttöön. Myös teknisessä ylläpidossa on löydettävissä paljon hyötyjä.