Ajankohtaista

ABB:n taajuusmuuttajatehtaan toimitilat uuteen kuosiin

(26.11.2015)

Peruskorjatussa toimistorakennuksessa kokeiltiin ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja.

Pitäjänmäellä sijaitsevan ABB:n taajuusmuuttajatehtaan toimitilauudistuksessa päivitettiin 1970-luvulta olevat tilat 2000-luvulle. Uudistuksessa työpisteiden, neuvotteluhuoneiden sekä kokoontumistilojen määrää lisättiin sekä uudistettiin toimitilaympäristöt ja talotekniset järjestelmät. ”Kolmannessa ja neljännessä kerroksessa sijaitsevat uudistetut tilat toimivat nyt yrityksen edustavana näyteikkunana, jossa on huomioitu nykyajan vaihtelevat työskentelytavat sekä energiatehokkuus”, kertoo Timo Käyhkö ABB:ltä.

Luonnonvaloa ja korkeita kerroksia

Työalueet sijoittuvat tuotantotilojen yläpuolelle, suurten ikkunoiden antaman luonnonvalon äärelle.

Keskelle laajarunkoista tilaa on tehty neuvottelukeskus, josta löytyvät taukotilat sekä suora porrasyhteys alempiin ja ylempiin kerroksiin.

Neuvottelukeskuksen yhteyteen piilotettiin myös uusi, matala välikerros, johon sijoitettiin pieniä aputiloja sekä tekniset tilat.

Teknisten tilojen matalan korkeuden vuoksi muun muassa aluetta palvelevien sähkökeskusten toteutuksessa jouduttiin turvautumaan tavanomaisesta poikkeavaan ratkaisuun. Kaapelit tuotiin sisään keskukseen etuosasta, eikä päältä kuten tavallisesti. Teknisten tilojen sijoittamisella rakennusrungon keskelle välikerrokseen säästettiin tilaa avotoimistoalueelle.

Ohjausjärjestelmä säätää olosuhteita ja säästää energiaa

Korkea kerroskorkeus mahdollisti myös tasaisen ja energiatehokkaan valaistussuunnittelun, epäsuoraa valoa unohtamatta. ”Valaistuksessa leditekniikkaa käytettiin aina, kun se oli suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa kokonaistaloudellisesti mahdollista. Ledit mahdollistavat valaisimissa uudenlaisia muotoja ja rakenteita. Näitä kaikkia kokeiltiin ennakkoluulottomasti, mikä tekee lopputuloksesta todella raikkaan ja inspiroivan”, kertoo valaistussuunnittelija Sanna Forsman Granlundilta.

Toimiston valaistuksen ohjausjärjestelmänä käytettiin KNX-taloautomaatiojärjestelmää. Erityisesti avotoimisto-osalla isojen ikkunapintojen kautta tulevaa luonnonvaloa hyödynnetään valaistuksen säädössä. Läsnäolotunnistimet toimivat myös vakiovalon säätiminä ja pitävät työpisteiden valonmäärän halutulla tasolla automaattisesti.

Neuvotteluhuoneiden läsnäolotunnistimilla ohjataan sopiva tilanne eri valoryhmille ja ohjaukset toimivat välittömästi huoneiden ovien avauduttua. Energiatehokkuuden maksimoimiseksi valot myös sammuvat nopeasti, kun liikettä ei enää havaita.

KNX-järjestelmä on liitetty myös rakennusautomaatioon, joka saa informaatiota mm. läsnäoloilmaisimien tilatiedoista. Rakennusautomaatio ohjaa läsnäolotietojen perusteella myös ilmastointia ja jäähdytystä, jolloin saavutetaan tarpeenmukaiset olosuhteet ja hyvä energiatehokkuus. ”KNX-taloautomaatiojärjestelmää käytettiin sensoreiden lisäksi myös siirtämällä esim. Dali-ohjaimet avokonttoritiloihin, koska tekniset tilat olivat ahtaat ja saimme vapautettua keskustilaa. Olemme hyvin tyytyväisiä järjestelmän toimivuuteen ja käytettävyyteen”, kehuu ABB:n myyntijohtaja Harri Liukku.

Sähkökeskuksiin sijoitetun mittaroinnin avulla pystytään seuraamaan eri kerroksien sähkönkulutusta, pistorasioiden, valaistuksen ja ilmanvaihdon osalta. ”Saneerattavalla alueella suoritettiin ennen muutostöitä sähköenergian seurantamittaus, jonka tuloksia voidaan verrata jatkossa nykyiseen energiatehokkaaseen toteutukseen”, kuvailee Granlundin sähkösuunnittelun projektipäällikkö Marko Rajanen.