Ajankohtaista

ABB Oy Drives:in tuotekehityslaboratorio otettu käyttöön Helsingin Pitäjänmäellä

(22.6.2012)

ABB:n Pitäjämäen uudessa UHE-laboratoriossa kehitetään uutta teknologiaa korkean hyötysuhteen invertterisovelluksiin, kuten moottoreiden pyörimisnopeussäätöön, aurinkosähköön ja tuulivoimaan.

Ultra High Efficiency Laboratorion suunnittelu aloitettiin joulukuussa 2010 ja urakointi kesällä 2011. Laboratorion sähkönsyöttöjärjestelmän päämuuntajat kytkettiin päälle ensimmäistä kertaa 7.2.2012 ja tuotantokäyttöön se otettiin maaliskuun lopussa 2012 kertoo ABB Oy Drivesin projektipäällikkö Pekka Karjalainen. Yhteensä investointi on maksanut noin 4 miljoonaa euroa. Projektin sähkö- ja LVI-suunnittelusta on vastannut Granlund Oy. Sähköosaston johtajan Matti Urjon mukaan suunnittelussa käytettiin 3D-suunnittelua, jolloin saatiin sähköjärjestelmät ja kojeistot sijoitettua tehokkaasti ahtaisiin tiloihin.

Laboratoriossa on neljä rinnakkaista testauspaikkaa suuritehoisille tuotteille, joista yksi on Solar-inverttereiden testaukseen. Testipaikkojen teho ulottuu 2.0 megawattiin asti ja jännitealue on 400-1000 volttia kertoo Granlundin projektipäällikkö Pasi Tuominen. Näiden lisäksi on testauspaikka pientehoisille aurinkosähköinverttereille sekä testauspaikka kalorimetrisille mittauksille. Testauspaikkojen kuormituslaitteina ovat moottori/generaattori-yhdistelmät, joten koestuskäytössä sähköverkosta otetaan ainoastaan järjestelmän häviöt.

Pitäjänmäessä sijaitsevan Laboratorion katolla sijaitsee pohjoismaiden suurin aurinkovoimala jonka huipputeho on 181 kilowattia. Näiden aurinkosähköpaneeleiden tuottamaa energiaa syötetään myös UHE laboratorion mittauspaikoille tuotekehitystarkoituksiin.

ABB Pitäjämäen tehdas vastaa maailmanlaajuisesti kaikkien ABB:n aurinkosähköinvertterien tuotekehityksestä, valmistuksesta, myynnistä sekä markkinoinnista. Se on myös maailman johtava moottoreiden taajuusmuuttajien ja tuulivoiman konverttereiden tuottaja.