Ajankohtaista

Viisuja loistavassa sisäilmassa

(18.1.2013)

Granlund on suunnitellut talotekniikan Ruotsin Malmössä sijaitsevaan monitoimiareenaan, jossa järjestetään vuoden 2013 Eurovision laulukilpailut.

Suunnittelussa sisäilman haasteet otettiin vakavasti.

Monitoimiareenassa suunnitteluratkaisujen tulee taipua hyvin erilaisiin käyttötilanteisiin. Lätkämatsit, konsertit ja hevoskilpailut ovat kaikki eri tavalla haasteellisia laadukkaan sisäympäristön näkökulmasta. Näitä tutkittiin ankarasti suunnitteluvaiheessa modernein työkaluin.

Nyt hyvät olosuhteet on myös varmistettu mittauksin.

RYM'min Sisäympäristö-tutkimusohjelman projektissa pystyttiin varmistamaan, että Malmö Areenan olosuhteet myös saavutettiin kohteen valmistuttua. Malmön monitoimiareenasta kehitettiin virtaussimulointimalleja (CFD) eri käyttötilanteisiin ja näillä analysoitiin Areenan sisäympäristöä yksityiskohtaisesti. CFD-simulointimallit validoitiin vertaamalla simulointituloksia tehtyihin mittauksiin. Tulokset osoittavat, että simuloinneilla pystyttiin ohjaamaan suunnitteluratkaisuja ja todelliset lopputulokset vastasivat hyvin simulointimalleja.    

Aiheesta on julkaistu artikkeli Ventilation 2012 konferenssissa ja tulokset on esitelty tutkimusohjelman uutissivustolla, kts. linkit alla.

Granlund Talotekniikka, Malmö Areena, Ruotsi

Ventilation 2012 Konferenssi, Artikkeli

Ventilation 2012 Konferenssi, Esitys

RYM Sisäympäristö, Uutiset