Ajankohtaista

Granlund in Greenbuild 2012

(11.12.2012)

Granlund osallistui Greenbuild tapahtumaan San Franciscossa 13.-16.10.2012.

Olimme Skandinaavisessa seurassa Expo’n puolella NordicBuilt-ständillä sekä innokkaana tutustumassa seminaarien antiin.

Expo-tapahtumassa kolmea valtavaa hallia täyttivät kaikenlaiset, yritykset, tuotteet ja palvelut. Yhtenäistä linjaa oli vaikea löytää. Positiivisesti voi ajatella, että kestävä kehitys on kaikkialla ja skeptisemmin miettiä yrittävätkö kaikki toimijat kiillottaa kilpeään tällä teemalla. Skandinaavinen ständi oli mukava profiilin nosto pohjoisen osaamiselle ja kiinnostuneita löytyi. Suurin osa esillä olevista yrityksistä harjoitti jonkin tason toimintaa jenkeissä, mutta päämarkkina oli vielä muualla. Suomesta mukana olivat Granlundin lisäksi kumppanimme Rapal sekä keskitettyjä jätteenkeräysjärjestelmiä valmistava Marimatic.

Seminaarissakin tarjonta oli laajaa. LEED oli luentojen otsikkojen suosituin teema. Suomesta poiketen LEED’iä viljellään vahvasti myös julkisella sektorilla, asuntopuolella ja teollisuudessa. Myös US Greenbuilding Council’in toiminnan laajamittaisuus herätti huomiota. Järjestö lobbaa vahvasti (esitetty slogan ”We Are Right” kuvaa hyvin amerikkalaista itsetuntoa) sekä liittovaltiota että osavaltioita, kouluttaa kehittää, tekee projekteja kouluihin jne.

Teemoja oli runsaasti kattaen teknologisia ratkaisuja, energiamuotoja, korjausrakentamisen erityispiirteitä jne.  Vertailussa suomalaisiin korostuksiin, loppukäyttäjistä puhuttiin enemmän.  Rakennusprojekteissa tulevan käytön tarkempi analysointi suunnittelun tueksi puhutti. Mutta varsinkin olemassa olevien tilojen käyttäjien motivointi ympäristöasioihin ja energiansäästöön oli yksi pääaiheista. Yksittäistä viisasten kiveä ei löytynyt, mutta mielenkiintoisia ajatuksia mm. omistajan ja käyttäjän paremmasta yhteistyöstä, jatkuvasta reaaliaikaisesta raportoinnista käyttäjille sekä yhteisöllisyyden korostamisesta käyttäjäryhmissä tuli esille.

Loppuseminaari huipentui monituntiseen ja monia aloja käsitteleviin esityksiin kestävän kehityksen menestystarinoista. Fasilitaattori William Mcdonough’in mukaan esitykset keskittyivät ns. Cradle-to-Cradle periaatteiden ja esimerkkien esittämiseen. Suunnittelun kannalta kehdosta kehtoon periaatteen mukaisesti kaikki suunnittelu tulee tehdä materiaalin ja tuotteen koko elinkaarelle, purku ja sen jälkeinen elinkaari myös mukana. Mitään ei voi ”heittää pois”, koska se ei kuitenkaan poistu kierrosta. Tämä tukee ja laventaa mainiosti Granlundin jo 90-luvulle kehittämää elinkaarimallia. Tieto on luonnollisesti tallennettava tietokantaan/tietomalliin, jolloin myös seuraavissa vaiheissa sitä voidaan hyödyntää.

Granlundin edustajilla oli mahdollisuus nauttia ”Lattet” Palo Altossa William ”Bill” Mcdonough’in kanssa seminaarin jälkeen ja syventää keskusteluja. Toivottavasti uudet kontaktimme ja uudet ajatukset poikivat mielenkiintoisia ajatuksia ja tekoja myös kotimaassa.