Ajankohtaista

Granlund-mukit pienentävät hiilijalanjälkeämme!

(27.6.2013)

Granlundilla vietettiin vapun yhteydessä kolmannen kerroksen tilamuutosprojektin valmistumisen kunniaksi tupaantuliaisia, jossa kaikille työntekijöille jaettiin omilla nimikirjaimilla varustetut keraamiset kahvimukit.

Koska emme tee päätöksiä ns. mutu-tiedon perusteella mietimme myös perusteellisesti, onko keraamisiin kahvimukeihin siirtyminen ympäristön kannalta järkevä ratkaisu.

Viimeaikaisten tutkimusten perusteella keraamisten kahvimukien käyttö työpaikalla voi olla vähähiilinen vaihtoehto.

Seuraava teksti on tiivistelmä Carbon Clearin teettämän tutkimuksen tuloksista.

Yleisimmät kertakäyttömukit ovat joko paperisia tai polystyreenivaahtomuovista valmistettuja. Yleisimmät uudelleen käytettävät mukit sen sijaan ovat keraamisia.

Paperimukit ovat edullisimpia ja eniten käytettyjä kertakäyttömukeja. Vaikka paperi voidaankin kierrättää, on paperimukit päällystettävä polyetyleenimuovilla, jonka tehtävä on estää kuumien juomien mukeihin aiheuttamat vauriot. Tyypillisesti paperimukit päätyvät kaatopaikalle, jossa ne hiljalleen kompostoituvat vapauttaen hiilidioksidia ja metaania.

Polystyreenivaahtomuovimukit voidaan teoriassa pestä ja käyttää uudelleen, mutta käytännössä näin kuitenkin harvoin toimitaan. Vaahtomuovimukit voidaan kierrättää, mutta sitäkään ei kovin laajasti tehdä, sillä polystyreenin kannattavaan kierrättämiseen vaaditaan puristimia ja logistiikkajärjestelyjä. Vaahtomuovikupit eivät ole biohajoavia ja siten säilyvät kaatopaikoilla vahingoittumattomina satoja vuosia.

Keraamiset mukit valmistetaan polttouunissa korkeassa lämpötilassa, mutta niitä voidaan käyttää useita kertoja. Keraamiset mukit kestävät mikroaaltouunia ja pakastamista, mutta ovat kuitenkin särkyviä. Keraamisesta materiaalista ei aiheudu merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä.

Mukien valmistukseen tarvittavan energian valtavasta erosta johtuen, yksittäisen kertakäyttömukin hiilijalanjälki on aina pienempi kuin keraamisen mukin. Lisäksi keraamiset mukit on aina pestävä ennen uudelleen käyttöä. Pesun vaatiman veden ja energian aiheuttamat päästöt tulee siten myös lisätä mukien hiilijalanjälkeen.  

Keskiarvoisesti yhtä keraamista kuppia käytetään noin 2000 kertaa ennen kuin se särkyy tai poistetaan käytöstä. Jotta keraamisia ja kertakäyttöisiä mukeja voidaan vertailla reilusti, on sopivampaa tehdä vertailu energiankulutusten välillä keraamisten mukien koko elinkaaren aikaisiin annoksiin perustuen.

Yllä esitetyssä graafissa on verrattu 2000 annokseen tarvittavan energian määrää paperimukien, vaahtomuovimukien ja keraamisten mukien osalta. Niin sanotut kannattavuusrajat osoittavat, että keraamisia mukeja on keskimääräisesti käytettävä vähintään 31 kertaa, jotta on perusteltua vaihtaa paperimukeista keraamisiin, ja keskimäärin 354 kertaa, jotta on perusteltua vaihtaa vaahtomuovisista keraamisiin.

Taulukossa on esitetty 2000 annoksen energian käytöstä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt. Keraamisella mukilla on alhaisin energiankulutus per annos.

Samoin kuin vaahtomuovimukit, myöskään keraamiset mukit eivät ole biohajoavia, joten niistä ei aiheudu hiilidioksipäästöjä kaatopaikalla. Lisäksi keraamisten mukien käyttö pienentää kaatopaikalle kerääntyvien kertakäyttömukien määrää, sillä yksi keraaminen muki kestää useita vuosia ja vastaa siten tuhansia kertakäyttöisiä mukeja.

Näillä perusteilla teimme päätöksemme.

Vaikka mukit vastaavat vain pientä osuutta yhtiömme hiilijalanjäljestä, ovat ne jatkuvasti näkyvillä oleva muistutus meille kaikille ja asiakkaillemme ympäristöystävällisestä toiminnasta.

Asiakaskäyttöön olemme varanneet seinäjokelaista designia Päivi Rintaniemen Amforan astioiden muodossa. Niissä yhdistyy ympäristöarvojen lisäksi paikallisuus, loistava muotoilu sekä tietysti miellyttävä käyttäjäkokemus.