Ajankohtaista

Granlund sähkösuunnittelijana Vuoden kauppakeskusteoksi valitussa IsoKristiinassa

(11.5.2016)

Suomen Kauppakeskusyhdistys valitsi lappeenrantalaisen IsoKristiinan peruskorjaus- ja laajennushankkeen Vuoden kauppakeskusteoksi 2016. Granlund oli hankkeen sähkösuunnittelija.

Palkintoraadin perusteluissa kiiteltiin toimivaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Myös Granlundilta hanke vaati poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä kahden toimipisteen välillä.

– Emoyhtiömme Helsingissä vastasi alkuvaiheen suunnittelusta ja urakkalaskennasta, kun taas työpiirustukset, asennussuunnittelu ja vuokralaismuutokset kuuluivat Saimaan toimistollemme Lappeenrannassa, kertoo sähkösuunnittelun projektipäällikkö Pekka Tiitto.

Saimaan toimipiste liittyi Granlundiin yrityskaupan kautta vähän ennen hankkeen aloitusta.

– Paikallista yhteistyötä ajatellen ajoitus oli täydellinen, kertoo Saimaan toimiston projektipäällikkö Pasi Heinonen. – Toteutusvaiheessa on tärkeää, että suunnittelija on läsnä työmaalla tukemassa muutostöitä ja osallistumassa keskusteluun, koska päätöksiä on tehtävä nopeasti. Hankkeen loppuvaiheessa yksi suunnittelijamme olikin työmaalla muutaman viikon ajan.

Erilaisten toimintojen hallinta vaatii sähkösuunnittelijalta laaja-alaisuutta

Cityconin ja Ilmarisen omistama IsoKristiina sisältää noin 80 liikettä sekä esimerkiksi ravintolamaailman, elokuvateatterin ja sisäänkäynnin hotelli Lappeeseen.

– Osa liikkeistä oli toiminnassa koko hankkeen ajan, mikä vaati Granlundilta toteutuksen tarkkaa vaiheistamista ja laajaa taloteknistä erikoisosaamista, Tiitto toteaa. – Ratkaisuja oli kehiteltävä hyvin erityyppisiin tiloihin, kuten hotelliin ja lääkärikeskukseen, joka ei kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan. Runsaasti tarvittiin myös väliaikaisia ratkaisuja, koska hanke valmistui kahdessa osassa. Lopuksi saneeraus- ja uudisosan oli toimittava saumattomasti yhteen.

Yksi voittoon vaikuttaneista asioista on IsoKristiinan ainutlaatuisuus. Kauppakeskuksen yhteydessä toimii esimerkiksi Lappeenrannan kaupunginteatteri.

– Teatteri toteutettiin erillisprojektina, mutta Granlund oli mukana sen esitystekniikan suunnittelussa, Tiitto kertoo. – IsoKristiinassa pystyimmekin hyödyntämään parhaita osaajiamme eri osa-alueilta.

Energiatehokkuus ja tunnelma kulkevat käsi kädessä

IsoKristiina on saanut paljon kiitosta tunnelmastaan ja energiatehokkuudestaan. Molempiin voitiin vaikuttaa valaistussuunnittelulla.

– Kauppakeskuksen julkisten tilojen, kuten käytävien ja parkkihallin, valaistus vaihdettiin loisteputkista LED-valaisimiksi, Heinonen kertoo. – Energiankulutusta vähennettiin myös valaistuksen ohjausratkaisuilla, kuten parkkihallin liikeilmaisimilla.

Valaistussuunnittelussa haluttiin noudattaa uusimpia kauppakeskustrendejä.

– Vielä muutama vuosi sitten suosituin tapa oli korostaa siirtymää hämärästä käytävästä kirkkaasti valaistuun myymälään, mutta IsoKristiinassa kauppakäytävät on valaistu lähes yhtä voimakkaasti kuin liiketilat, Heinonen toteaa. – Myös luonnonvaloa hyödynnetään runsaasti, ja valaistusta voidaan vähentää päivänvalon määrän mukaan.

Kuva: Citycon