Ajankohtaista

Granlundilla Suomen pätevimmät energiatodistuksen laatijat!

(29.8.2013)

Laaja pätevöityneitten energiatodistuksen laatijoiden joukkomme kasvoi taas kahdella uudella henkilöllä.

Molemmat tenttiin osallistuneet, Hanna Stammeier ja Nina Peltola, saavuttivat Energiatodistuksen ylemmän tason laatijan pätevyyskokeessa (yPEL) parhaan mahdollisen pistemäärän eli 48/48 kokeen tulosten keskiarvon ollessa 35,67. Läpipääsyraja oli 24 pistettä. Kyseisessä tenttiryhmässä Nina ja Hanna olivat ainoat täydet pisteet saavuttaneet osallistujat.

Lisäksi Nina saavutti ko. tenttiryhmän parhaat pisteet Energiatodistuksen perustason laatijan pätevyyskokeessa (PEL) 110/122 eikä Hannallakaan mennyt huonosti 100/122.

Granlundilla on tällä hetkellä useita ylemmälle tasolle pätevöityneitä energiatodistuksen laatijoita. Perustasolle pätevöityneitä on kymmeniä.

Kun tarvitset energiatodistuksen, kysy apua Granlundin asiantuntijoilta.

Faktaa energiatodistuksen laatimisesta (lähde Motiva):

Energiatodistukset laatii aina pätevä tekijä, jolla on tehtävän vaatima pätevyys ja joka on merkitty Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn energiatodistusten laatijoista ylläpitämään rekisteriin.

Energiatodistusten laatijoiden pätevyyksiä on kahdentasoisia; perustason pätevyys ja ylemmän tason pätevyys.

  • Energiatodistuksen laatija, jolla on perustason laatijapätevyys, voi laatia energiatodistuksen rakennukselle tai rakennuksen osalle, jossa laskennallisen kokonaisenergiankulutuksen laskemiseen käytetään kuukausitason laskentamenetelmää.
  • Energiatodistuksen laatija, jolla on ylemmän tason laatijapätevyys, voi laatia energia-todistuksen myös silloin, kun laskennallisen kokonaisenergiankulutuksen laskemiseen käytetään laskentamenetelmää, jonka lämmönsiirron laskenta ottaa huomioon rakenteiden lämmönvarausominaisuuden ajasta riippuvaisena (dynaaminen laskentamenetelmä). Käytännössä näitä kohteita ovat jäähdytetyt uudisrakennukset.

Pätevöityäkseen laatijalla tulee olla pätevyystasoon tarvittava peruskoulutus tai sitä vastaava työkokemus ja hänen tulee osoittaa pätevyytensä pätevyyskokeella. Energiatodistuksen laatijan toteaa päteväksi ympäristöministeriön valtuuttama taho. Pätevyys on voimassa enintään seitsemän vuotta.