Ajankohtaista

Helsinki-Vantaan lentoasema laajennus avattu käyttöön.

(28.12.2009)

Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukolentotilojen laajennus on avattu käyttöön 11.12.2009 kaukolentomatkustajien käyttöön. Terminaalin kuudella uudella matkustajasillalla on varauduttu ensisijaisesti Aasian ja Euroopan välisen vaihtomatkustusliikenteen kasvuun. Terminaalirakennuksen laajennuksen sähkösuunnittelusta on vastannut Olof Granlund Oy.

Uuden laajennusosan pinta-ala on noin 44 500 brm 2 . Terminaali on mitoitettu 15–16 miljoonalle vuosimatkustajalle ja 13,5 miljoonalle matkatavaralle vuodessa. Kolmikerroksisessa terminaalilaajennuksessa on My City Helsinki -ravintolamaailman ja monipuolisten liikkeiden lisäksi ainutlaatuinen kylpylä, uusi lounge-alue sekä uusi modernin tekniikan omaava matkatavarakäsittelyjärjestelmä, jonka pituus on yli 10 kilometriä ja huippukapasiteetti 7000 laukkua tunnissa. Kaksi alimmaista kerrosta on varattu matkatavaroiden käsittelyyn, bussiporteille ja teknisille tiloille.

Terminaalin laajennuksen suunnittelu on tehty tietomallipohjaisena suunnitteluna. Yhdistelmämalleja on käytetty laajasti hyväksi suunnittelussa sekä työmaalla rakentamisen aikana. Rakennuksessa on pyritty energiatehokkaisiin ratkaisuihin niin valaistuksessa kuin muissakin taloteknisissä järjestelmissä.

Kaukolentotilojen avajaiset vietettiin 10.12.2009 yli 700 kutsuvieraan läsnä ollessa. Tilaisuudessa puhuivat Finavian toimitusjohtaja Samuli Haapasalo, Finnairin Christer Haglund s ekä liikenneministeri Anu Vehviläinen. Juontaja toimi Mikko Leppilampi ja a cappella musiikista vastasi Fork.

”Terminaalilaajennuksen suunnittelussa on panostettu elämyksellisiin palveluihin ja matkustuksen sujuvuuteen ja sen rakentamisessa on korostunut korkeatasoinen osaaminen”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Samuli Haapasalo .