Ajankohtaista

Insinööritoimisto Granlund Kuopio Oy mukana Kuopion asuntomessuilla

(16.8.2010)

Asuntomessut pidettiin tänä vuonna Kuopiossa, jossa kävi yli 160 000 messuvierasta. Messualueena oli Kuopion Saaristokaupunki Kallaveden äärellä, missä osalla messutaloja on omarantainen tontti.

Toimistomme sai suunniteltavakseen messualueen suurimman talon Villa Valon LVIA-järjestelmät, huoneistoalaltaan hulppeat 344 m2 sekä lisäksi vielä kohteen erillisen rantasaunan. Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Reijo Mitrunen Qvim Arkkitehdeiltä.

Villa Valon järvenpuoleinen julkisivu on käytännössä kokonaan lasia. Näin isossa omakotitalossa haasteeksi tuli toteuttaa ilmanvaihto energiatehokkaasti viihtyvyyden kuitenkaan kärsimättä.

Suunnittelun alkuvaiheessa simuloitiin sisäolosuhteet eri tilanteissa, jotta voitiin varmistua haluttujen lämpötilojen ja energiatehokkuuden toteutuminen. Suunnittelu toteutettiin kokonaisuudessaan tietomallipohjaisena 3D-suunnitteluna, josta oli iso apu havainnollistamisessa asukkaille sekä yhteensovituksissa eri tekniikoiden välillä.

LVI-tekniikka toteutettiin siten, että rakennukseen valittiin tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone, jonka ilmavirtaa ohjataan 4 vyöhykkeessä olosuhteiden mukaan. Tekniikkaa ohjataan www-pohjaisella rakennusautomaatiojärjestelmällä, jossa on myös etäkäyttömahdollisuus. Tarvittaessa laitetoimittaja tai  suunnittelija voi tarkistaa järjestelmän toimivuuden ja tehdä tarvittavia asetusarvomuutoksia suoraan omasta toimipisteestään. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa on myös ilmalämpöpumput, mitkä on piilotettu alakattorakenteisiin pois näkyvistä. Hana ja suihkuvalintoina toteutettiin näyttäviä ja erikoisia ratkaisuja, jotka pohjautuivat sisustussuunnittelija Tiina Ruotsin näkemyksiin. Kiinteistön huoltokirja on toteutettu Granlundin RYHTI-ohjelmalla, jota käytetään www-pohjaisella liittymällä.