Ajankohtaista

Lahden Karistossa avataan tällä viikolla uusi kauppakeskus Karisma.

(3.11.2011)

Kauppakeskus Karismassa avautuu 76 uutta kauppaliikettä ja rakennuksen kokonaisala on hieman alle 70 000m2, josta liiketilaa on 35 000m2.

Kaksikerroksisessa pysäköintitalossa on 1600 pysäköintipaikkaa. Kauppakeskus Karisman rakennuttajana toimi Ruokakesko ja projektinjohtourakoitsijana SRV.

Granlund Lahden toimisto on tehnyt kohteeseen talotekniikan LVISA-suunnitelmat. Granlundin Helsingin toimisto on avustanut K-Citymarketin suunnittelussa sekä koko kiinteistön tele- ja turvasuunnittelussa ja julkisivuvalaistuksen suunnittelussa. Suunnittelussa on käytetty rakennuksen IFC tietomallia, johon talotekniikan suunnitelmat on mallinnettu. Mallinnuksessa pyrittiin riittävään tarkkuuteen, koska tietokannasta tulostettiin määräluettelot. Erikoisliikkeiden valaistusohjauksiin käytettiin KNX- väyläohjausta. Myös automaattinen savunpoisto on KNX-ohjattu. Energian mittauksessa on käytetty tietokonepohjaista mittausjärjestelmää, jossa sähkö-  ja lämpöenergian sekä veden mittauspisteitä on yli 250 kpl. Ilmanvaihtokoneille tehtiin konekohtainen sähkökeskuspaketti, jossa jokaiseen tuli taloautomaation alakeskus.