Ajankohtaista

Suomen energiatehokkain tehdasvalaistus käyttöön ABB Pitäjänmäellä

(24.9.2013)

ABB taajuusmuuttajatehtaalla Helsingin Pitäjänmäellä 70-luvun loisteputkivalaistus on saanut väistyä energiatehokkaiden led-valaisimien tieltä.

ABB  on ottanut käyttöön energiatehokkaan led-valaistuksen taajuusmuuttajatehtaallaan Helsingin Pitäjänmäellä. 15 000 neliömetrin suuruisen tehdashallin valaistusta ohjaa ABB:n KNX-taloautomaatiojärjestelmä, joka huomioi myös päivänvalon määrän. Uudistus leikkaa 75 prosenttia valaistuksen sähkön kulutuksesta. Yhdessä led-valaisimet ja valaistuksen ohjaus KNX-taloautomaatiolla pienentävät tehtaan sähkölaskua noin 120 000 euroa vuodessa. Investoinnin takaisinmaksuaika on noin neljä vuotta.

Sähkösuunnittelu kohteeseen on Granlundin käsialaa ja tehtiin yhteistyössä ABB:n kanssa. Tehtaan laajuus ja valaisimien suuri asennuskorkeus asettivat haasteita valaisintyypin valinnalle. Useiden vertailujen ja vaihtoehtotarkastelujen jälkeen valittu toteutusvaihtoehto hyödyntää uusinta Led-teknologiaa ja nykyaikaista muunneltavaa ohjausjärjestelmää. Valaisimia asennettiin reilut 400 kpl ja niiden asennustyöt suoritettiin toimivassa tehtaassa aiheuttamatta suurta haittaa tehtaan toiminnalle.