Ajankohtaista

Suomen valoteknillisen seuran palkinnot 2013

(8.5.2013)

Suomen Valoteknillisen Seuran järjestämässä Valaistuksen ajankohtaispäivässä 23.4.2013 Ateneumin taidemuseossa Helsingissä palkittiin kaksi valaistusalalla ansioitunutta henkilöä.

Nyt kolmatta kertaa myönnetyt vuosittain jaettavat palkinnot ovat:

Valoisa persoona

Palkinto myönnetään henkilölle, joka yksittäisellä teolla tai pidempiaikaisella toiminnalla on tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina on kiertopalkintona taiteilija Kari Alosen taideteos ”Valokeilassa” sekä kunniakirja.

Valaistunut persoona

Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta, ja on vaikuttanut merkittävästi valaistusalalla pitkällä aikavälillä. Palkintoina on 1000 euron tunnustuspalkinto sekä kunniakirja.

Palkintolautakunnassa olivat edellisvuoden palkitut Jyväskylän apulaiskaupungininsinööri Kari Ström ja Osram Oy:n myyntijohtaja Marko Martikainen. Lautakunnan puheenjohtajana toimi hallituksen jäsen arkkitehti Marjut Kauppinen.

Valoisa persoona 2013: Teatteritaiteen maisteri, valaistussuunnittelija Sanna Forsman, Granlund Oy

Sanna on valmistunut vuonna 1999 Valo- ja äänisuunnittelun laitokselta valosuunnittelijaksi ja opiskellut ennen valmistumistaan vuoden ajan valaistussuunnittelua Australiassa University of Sydneyssä. Opinnot ovat pohjustaneet työuraa mm. Helsingin Energialla ja Granlund Oy:ssä. Erilaisten ulko- ja sisävalaistuksen suunnittelutöiden ohella Sanna on toiminut valaistusalan luottamustehtävissä. Viimeisin järjestötyön saavutus on valaistussuunnittelun tehtäväluettelo, joka osaltaan täsmentää ja syventää valaistussuunnittelun ja valaistussuunnittelijoiden merkitystä osana rakennetun ympäristömme suunnittelua. Valaistussuunnittelua tilaavat tahot ovat suunnittelijoiden ohella saamassa tehtäväluettelosta erinomaisen työkalun ammattimaisen valaistussuunnittelun ja -rakentamisen edistämiseksi Suomessa.

Sanna on toiminnallaan ja persoonallaan energisoinut valaistusalaa ja avannut valaistusalan teemoja niin ammattilaisille kuin maallikoillekin. Valaistussuunnitelmien tarkastelu osana rakennuslupa- ja kaupunkisuunnitteluprosessia on kunnan viranomaisille vielä suhteellisen uutta. Sanna on valaistussuunnittelijana etujoukossa joka on toimiessaan kaupunkikuvan kehittymistä ohjaavien viranomaisten kanssa yhteistyössä laajentanut virkamieskunnan näkemystä ammattitaitoisen valaistussuunnittelun mahdollisuuksista. Hän oli laatimassa kaupunkivalaistuksen eräänlaista perusasiakirjaa vuosina 2001-2003 toimiessaan ”Kaupungin valot – Helsingin valaistuksen kaupunkikuvalliset periaatteet” -suunnitteluohjeen kustannustoimittajana.

Sanna Forsman on yksittäisillä valaistusalaa ja toimintaa rikastavilla teoilla ja pitkäjänteisellä, tulevaisuususkoisella työllä ansainnut Suomen Valoteknillisen Seuran ”Valoisa persoona” -palkinnon. 

Valaistunut persoona 2013: Professori Liisa Halonen

Liisa Halonen on toiminut Aalto yliopiston valaistusyksikön professorina vuodesta 1993. Hän on vastuussa Aalto-yliopiston valaistustekniikan kandi-, maisteri- ja jatkotason opiskelijoiden valaistusopetuksesta. Liisan johdolla Aalto yliopiston valaistusyksiköstä on muodostunut yksi maailman johtavista valaistuslaboratorioista. Tällä hetkellä valaistusyksikössä työskentelee 25 ihmistä.

Liisan tehtäviin on kuulunut yli 70 kansallisen ja kansainvälisen tutkimusprojektin luotsaaminen. Hän on toiminut lukuisissa EU-projekteissa koordinaattorina ja partnerina. Hän on myös koordinoinut IEA:n Annex 45 -projektia ”Energy Efficient Electric Lighting for Buildings”, jossa 29 maata yhdessä mietti energiatehokkuutta ja valaistuksen laatua.

Valaistusyksikkö tekee merkittävää soveltavaa leditutkimusta sisä- ja ulkovalaistuksen alueilla. Liisa on myös koordinoinut useita EU:n ja Aasian kehitysmaiden välisiä ledi- ja aurinkoenergiaprojekteja.

Liisa on Suomen edustaja kansainvälisen valaistusalan katto-organisaatio CIE:n 3. divisioonassa ja jäsenenä useassa CIE:n teknisessä komiteassa. Lisäksi hän on puheenjohtajana CIE:n mesooppisessa teknisessä komiteassa, jossa valmistellaan tievalaistuksen mitoituksen ohjetta.

Liisan työpöydältä on lähtenyt maailmalle yli 250 valaistusalan julkaisua ja hän ohjaa parhaillaan kymmentä valaistusalan väitöskirjantekijää.

Liisa Halonen on ollut useaan kertaan Suomen Valoteknillisen Seuran hallituksen jäsen.

Liisan uravalintaan on saattanut vaikuttaa se, että hän on seurannut Suomen valaistusalan kehitystä vauvasta saakka. Hänen isällään oli suuri valaistus- ja sähköalan suunnittelutoimisto.

Granlund onnittelee molempia voittajia!