OP Vallila

OP Ryhmän uuden pääkonttorin talotekninen suunnittelu

Vastasimme OP Ryhmän Helsingin Vallilassa sijaitsevan Hiidenkivi-pääkonttorin peruskorjauksen sähkö-, valaistus- ja sprinklerisuunnittelusta sekä yritys- ja toimitilaturvallisuudesta.

Toimistorakennuksen peruskorjaus ja näyttävää uudisrakentamista

Noin 250 miljoonan euron OP-ryhmän Hiidenkivi-pääkonttori sisälsi sekä uudisrakentamista että peruskorjausta. Vuonna 2015 valmistuneessa uudisrakennusosassa on seitsemän maanpäällistä kerrosta ja neljä maanalaista paikoituskerrosta. Toimistotilaa on noin 60 000 neliömetriä, ja koko korttelin laajuus on noin 132 000 neliötä. Pääkonttorissa sijaitsee myös OP museo ja OP Ryhmän Taidesäätiön näyttelytila.

Hankkeen tavoitteena olivat kestävät, muunneltavat ja yhtenäiset tilat sekä ympäristövastuulliset materiaalivalinnat. Kohteen tilankäyttö tehostui perusparannuksessa noin 30 prosenttia ja käyttökustannukset alenivat noin 25 prosenttia.

Vallilan kortteli sai Teklan kansainvälisen palkinnon

Vallilan kortteli voitti vuonna 2014 kotimaan vuotuisen BIM Awardsin ja sen jälkeen kansainvälisen Tekla Global BIM Awards -kilpailun. Voittajaa perusteltiin muun muassa sillä, että kohde on laaja ja haastava, hankkeessa yhdistettiin uutta ja vanhaa, arkkitehtuuri oli vaativaa ja kohteen sijainti ahtaassa ympäristössä haastava.

OP:n pääkonttorin julkisivu on tehty kaltevista lasi- ja betonielementeistä, ja tietomallia käytettiin monimuotoisen rakennuksen suunnitteluprosessin ja rakentamisen etenemisen seurannassa. Hanke saikin kiitoksia tietomallintamisen monipuolisesta käytöstä ja eri osapuolten kommunikaatiosta tietomallien hyödyntämisessä.

Vallilan kortteli voitti vuotuisen Tekla Global BIM Awardsin.

Kuva: Paavo Lehtonen