Tiedekulma

Helsingin yliopiston Tiedekulman talotekninen suunnittelu ja energiakonsultointi

Toimimme Helsingin yliopiston vanhan hallintorakennuksen uudistuksessa LVI- ja sähkösuunnittelun sekä energiatehokkuuden asiantuntijana.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva kiinteistö toimi pitkään Helsingin yliopiston hallintorakennuksena. Viraston peruskorjaus- ja modernisointihankkeen tavoitteena oli muuttaa tilojen käyttötarkoitusta ja luoda uusi kohtaamispaikka yliopistoväelle ja kaupunkilaisille. Peruskorjaus toteutettiin allianssihankkeena, joka valmistui aikataulussa syksyllä 2017.

Tiedekulman allianssitoteutukseen kuuluivat säännölliset Big Room -tapaamiset työmaan lähellä, ja sähkösuunnittelijamme olivat mukana jo kehitysvaiheen suunnittelu- ja energiatyöryhmissä. Aikataulujen hallintaan käytettiin Lean-filosofiasta tuttua Last Planner -työkalua.

Tiedekulman energiatehokkaat LVI-ratkaisut

Rakennuksen sydän on yliopiston Tiedekulma, jonka IV-järjestelmät suunniteltiin ilmentämään rakennuksen arvoja ja korkeatasoista kotimaista teknologiaa.

Kaikissa ratkaisuissa pyrittiin energiatehokkuuteen ja luonnonvarojen säästämiseen sekä materiaalien kierrätettävyyteen. Järjestelmät suunniteltiin joustaviksi ja helppokäyttöisiksi. Ilmanvaihto suunniteltiin hajautettuna, jotta se on muunneltavissa ja mahdollisimman energiataloudellinen.

Innovatiivista sähkösuunnittelua

Uudistettuun kokonaisuuteen kuuluu kuusi kerrosta maan päällä ja viisi alla. Tiedekulman lisäksi rakennuksen ylimmissä kerroksissa on monitilatoimistoja ja alakerroksissa liikuntatiloja. Vanhan sisäpihan tilalle rakennettiin katettu tori- ja kokoontumisalue. Matala kerroskorkeus asetti haasteita sähkösuunnittelulle.

”Sähköreittien löytäminen oli vaikeaa, mutta onneksi pystyimme hyödyntämään rakennukseen suunniteltuja uusia IV-nousukuiluja”, toteaa Granlundin sähkösuunnitteluosaston johtaja Topi Volama.

Uudet AV-järjestelmät ohjaavat torialueen korkeatasoista esitystekniikkaa ja valaistusta sekä mahdollistavat liikuntatilojen etäopetuksen salin seinälle heijastettujen näyttöjen avulla.

”Valaistus on toteutettu LEDeillä, joita säädetään DALI-valaistuksenohjauksella läsnäolon ja päivänvalon mukaan”, Volama kertoo. ”Paloilmoitinjärjestelmä toteutettiin näytteenottoputkistolla, jolloin paloilmaisimia ei tarvinnut jättää juurikaan näkyviin. Myös puurimoista tehtyjen kattojen LED-valaistus toteutettiin upotetuilla ratkaisuilla niin, että näkyviin jää yhtenäinen puupinta.”

”Käyttöikänsä päässä olleen kiinteistön talotekniikka uusittiin nykytoimintaa vastaavaan tasoon.”

– Henri Jyrkkäranta, Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut Oy:n projektipäällikkö Plaani-lehdessä (1/18)

Haluatko kuulla lisää?