Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas
12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Uutiset täyttyvät nyt vakavailmeisistä asiantuntijoista. Jokainen povaa tulevasta talvesta vaikeaa niin kuluttajalle kuin yrityksille. Suurimmat lisäkustannukset ovat edessä suurilla yrityksillä, joiden kannattaa ensi tilassa unohtaa vanha viisaus siitä, miten “tieto lisää tuskaa”. Suurten yritysten energiakatselmus (SYEK) on energiakriisin keskellä pelastusrengas. Tarkka tieto omasta kulutuksesta on välttämätön edellytys sille, että kulutuksen kannalta olennaisiin asioihin päästään vaikuttamaan, ja että energiaa voi alkaa säästää nopeasti.
Ikääntyvä talotekniikka on asia, johon törmään lähes jokaisella kohdekäynnillä.
Iiro Lehtoranta, energiajohtamisen asiakkuuspäällikkö
Ensin helpot toimet, sitten kehitystyö
Epävarman tulevaisuuden edessä ja nykyisillä energian hinnoilla oman kiinteistökannan energiankulutuksen tarkka tunteminen on välttämätöntä. Suuren yrityksen energiakatselmuksessa luomme yritykselle energiaprofiilin, joka kertoo, mihin kaikkeen energiaa kuluu ja mistä kulutusta on helpointa karsia.
Ensimmäinen ja nopein tapa vähentää energiankulutusta on käydä läpi nykyinen talotekniikka. Ikääntyvä talotekniikka on nimittäin asia, johon törmään lähes jokaisella kohdekäynnillä. Uusia laitteita tulee markkinoille sellaista vauhtia, että jo 10 vuotta vanhat ratkaisut ovat vanhentuneita. Laite voi edelleen toimia, mutta se ei yllä tämän päivän energiatehokkuusvaatimuksiin.
Investoinnit ovat pieniä, mutta vaikutukset suuria.
Toinen tehokas tapa säästää energiaa on olemassa olevan tekniikan ohjaus ja oletusasetusten säätäminen. Investoinnit ovat pieniä, mutta vaikutukset suuria. Kohdekohtaisesti kannattaa miettiä myös eri järjestelmien käyttöä. Onko ulkovalojen pakko palaa yötä päivää, tai käytetäänkö ilmanvaihtokoneita turhaan tyhjissä tiloissa? Automaatiolla tekniikkaa voidaan ohjata käytön mukaan.
Kun talotekniikan “ruuvi on kiristetty”, voidaan ryhtyä suunnittelemaan ja aikatauluttamaan pitkän tähtäimen toimenpiteitä, kuten lämmitystavan muutoksia tai vaikkapa yhtiön hiilineutraaliustiekarttaa. Näin suurten yritysten energiakatselmus toimii ensimmäisenä askeleena myös pitkäjänteiselle kehitystyölle ja energiatehokkuuden systemaattiselle parantamiselle.
Samat toimenpiteet karsivat kustannuksia ja päästöjä
Osalle suurista yrityksistä tietoisuus energiatehokkuuden ympäristöhyödyistä riittää. Lisäkannustimena toimii ymmärrys siitä, että energian säästämisellä on yhtä yritystä laajemmat vaikutukset. Toivon, että energiakriisi toimii lopullisena herätyksenä myös niille, joille energian kustannusvaikutus tulee ikävänä yllätyksenä. Tukalassa tilanteessa on paljon mahdollisuuksia ja voitettavaa. Samat toimenpiteet ratkaisevat monia kysymyksiä. Autamme kytkemään energiatehokkuustoimet osaksi kannattavaa liiketoimintaa ja yrityksen vastuullisuustavoitteita. Samalla iskulla taklataan esimerkiksi EU-taksonomian vaatimuksia. Energiakatselmus auttaakin laskemaan myös kustannuksia ja nostamaan yrityksen arvoa.
Ajantasaisen tiedon ja asiantuntijoiden suositusten varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Yhdessä pystymme varautumaan ennakolta myös pysyviin energian hintojen heilahteluihin.
Kirjoittaja: energiajohtamisen asiakkuuspäällikkö Iiro Lehtoranta
Kiinnostaako energiakatselmukset, haluatko kuulla lisää?

Iiro Lehtoranta
Haluatko lisää tietoa suurten yritysten energiakatselmuksista?
Energiatehokkuuslaki velvoittaa kaikki suuret yritykset toteuttamaan energiakatselmuksen (SYEK) neljän vuoden välein. Energiakatselmuksen toteuttaminen on ehtona esimerkiksi energiatuen saamiselle. Suuren yrityksen energiakatselmus on myös tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso.
Lue muita blogejamme energiasta

AI-Energiakartoitus antaa Antiloopille vauhtia hiilineutraaliuden tavoitteluun
Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi saa Granlundin AI-Energiakartoituksesta hyvää tukea hiilineutraaliuden tavoitteluun ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämiseen.
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.