Hyppää sisältöön
UutinenTalotekniikan riskitarkasteluilla voidaan laajentaa riskitietoisuutta

Talotekniikan riskitarkasteluilla voidaan laajentaa riskitietoisuutta

19.1.2021 – Kattava talotekniikan riskitarkastelu auttaa tunnistamaan uudis- ja korjauskohteiden teknisiä riskejä sekä niiden mahdollisia seurauksia. Tampereen yliopistollisen sairaalan kuudessa uudisrakennuksessa on toteutettu viime vuosina riskitarkasteluja, joilla päästään käsiksi konkreettisiin toimiin riskien välttämiseksi.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Talotekniikan riskitarkastelussa käydään yhdessä läpi asioita, jotka saattavat jäädä nopeatempoisen rakennus- tai korjaushankkeen aikana vähälle huomiolle. ”Teknisten kokonaisuuksien haltuunottoon on hyvä varata riittävästi aikaa, koska se voi parantaa ja kehittää pitkäjänteisesti rakennuksen riskienhallintaa”, toteaa Granlundin kiinteistönpidon osastonjohtaja Jani Savolainen.

Taysilla on toteutettu vuosina 2013–2020 kuuden eri rakennuksen talotekniikan riskitarkastelut. Ne täydentävät toimintaan liittyviä riskiarvioita. ”Molemmat ovat meille yhtä tärkeitä”, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän sairaalainsinööri Jarno Virolainen. Hänen mukaansa riskitietoutta on tärkeää vahvistaa oikeaan aikaan. ”Haluamme tunnistaa jo suunnittelun alkuvaiheessa riskit, jotka saattavat eskaloitua rakennushankkeessa. Vahinkojen korjaaminen on aina kallista.” 

Haluamme tunnistaa jo suunnittelun alkuvaiheessa riskit, jotka saattavat eskaloitua rakennushankkeessa,

Jarno Virolainen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 

Riskitarkastelu parantaa potilasturvallisuutta sairaaloissa

Riskitarkastelussa ei jäädä teoriatasolle, vaan perehdytään perusasioihin ja todellisiin käyttötapauksiin. ”Jos asioita ei ole mietitty etukäteen, seuraukset voivat olla suuria esimerkiksi viemärin tukkeutuessa tai vedensyötön katketessa”, Savolainen sanoo. Olennaista onkin ennakoiminen.

Erityisen hyödyllinen riskitarkastelu on sairaalakampuksilla, joissa on eri-ikäisiä rakennuksia ja eri aikakausien standardeilla tehtyjä teknisiä ratkaisuja. ”Kun uusia ja vanhoja järjestelmiä liitetään yhteen, syntyy riskipaikkoja”, Savolainen toteaa. ”Siksi on tärkeää ottaa haltuun koko sairaala-alue.”

Lisäksi moni tekniikka on terveydenhoidon tiloissa kriittistä. ”Esimerkiksi leikkaus tai dialyysihoito ei siedä keskeytyksiä tai viivytyksiä. Sähkön- ja vedensyötön pitää olla varmaa!” Savolainen korostaa.

Asiantuntijoiden avoin keskustelu on osa riskianalyysiä

Riskitarkastelussa hyödynnetään Potentiaalisten Ongelmien Analyysi -analyysiä (POA), jossa riskeille määritetään riskiluku: mitä suurempi luku, sitä suurempi riski. Huomioon otetaan riskin todennäköisyys ja seurausten vakavuus. Analyysimenetelmien rinnalla korostuu avoin keskustelu. Talotekniset järjestelmät käydään läpi yhdessä kohteen TATE-suunnittelijoiden ja tilaajan asiantuntijoiden kanssa.

”Pitkä kokemuksemme erilaisista sairaalahankkeista auttaa esittämään oikeita kysymyksiä, jolloin kipukohtiin päästään kiinni nopeasti”, Savolainen sanoo. 

Pitkä kokemuksemme erilaisista sairaalahankkeista auttaa esittämään oikeita kysymyksiä, jolloin kipukohtiin päästään kiinni nopeasti,

Jani Savolainen, Granlund

Myös Virolaisen mielestä keskustelutilaisuudet ovat riskien tiedostamisessa aivan olennaisia. ”Yhdessä asioita muistellessa ja havaintoja jakaessa tietoa liikkuu aivan eri tavalla.”

Riskitarkastelu sisältää myös toimenpide-ehdotuksia. Riskejä voidaan pienentää esimerkiksi uusilla toimintatavoilla tai teknisillä ratkaisuilla. Savolaisen mukaan ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi vain osittain varmennettu järjestelmä. ”Kriittisten tilojen huonesäätöratkaisuissa on tärkeää varmentaa kaikkien siihen liittyvien alajärjestelmien toiminta eri tilanteissa, kuten sähkön syöttö ja jäähdytysveden saatavuus.”

Riskitietoa jalkautetaan rakennusten suunnittelijoille

Riskitiedon jalkauttaminen on Virolaisen mielestä tärkeä osa prosessia. ”Riskit pitää käsitellä yhdessä, jotta käytännön ratkaisut saadaan kirjattua ylös riittävällä tarkkuudella”, hän kertoo. Tärkeää on myös suunnittelijoiden vastuuttaminen. ”Silloin riskit huomioidaan suunnitteluratkaisuissa.”

Riskitarkastelun tuloksia hyödynnetään Taysilla tulevien toimenpiteiden suunnittelussa, rakennushankkeiden toteutuksessa ja kohteiden ylläpidossa. ”Moni riski liittyy hoidollisten toimintojen muutoksiin ja lähtötietojen täsmentymiseen rakennusaikana”, Virolainen kertoo. Esimerkiksi kiinteitä sairaalalaitteita hankitaan pitkissä hankkeissa vasta loppuvaiheessa, jolloin pysytään mahdollisimman uudessa laitekannassa. ”Lähtötietoja niistä tarvitaan kuitenkin jo suunnittelun alkuvaiheessa.”

Virolaisen mukaan riskejä on onnistuttu minimoimaan osallistamalla käyttäjät mukaan suunnitteluun ja viemällä hankesuunnitteluvaihe mahdollisimman pitkälle. ”Silloin käyttäjälähtöiset muutokset saadaan pidettyä rakentamisen aikana mahdollisimman pieninä ja lähtötietoihin tulevat täsmennykset tiedostetaan jo aikaisessa vaiheessa.” 

Käyttäjälähtöiset muutokset saadaan pidettyä rakentamisen aikana mahdollisimman pieninä ja lähtötietoihin tulevat täsmennykset tiedostetaan jo aikaisessa vaiheessa,

Jarno Virolainen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin uudistamisohjelman etupihakokonaisuus valmistui 2020. Käynnistymässä on massiivisen hankkeen loppuosa. ”Tarkastamme riskit sen aikana vähintään samalla tarkkuudella”, Virolainen sanoo.

Lue lisää Granlundin sairaalasuunnittelusta 

Haluatko kuulla lisää?

Jani Savolainen

Osastonjohtaja, kiinteistöjen elinkaaripalvelut
Granlund Tampere

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?