Erja Reinikainen

Erja Reinikainen, energia-asiantuntija

Energiatehokkuuden uranuurtaja on nähnyt, miten energiatehokkuus on muuttunut harvojen hommasta koko alan trendiksi.

Granlund Consulting Oy:n energia-asiantuntija Erja Reinikainen aloitti työuransa Granlundilla jo vuonna 1980, samaan aikaan kun hän viimeisteli opintojaan Teknillisessä korkeakoulussa. TKK:lle Erja oli päätynyt pitkän matematiikan innostamana. Hän luki pääaineena LVI-tekniikkaa ja sivuaineena lämpötekniikkaa, energiataloutta ja voimalaitosoppia.

”Aloin etsiä työpaikkaa siinä vaiheessa, kun diplomityöni oli melkein valmis. Huomasin Helsingin Sanomissa Granlundin ilmoituksen, jolla haettiin nuorta vastavalmistunutta diplomi-insinööriä energiatehokkuuden hankkeisiin. Vaikka en ollut vielä valmistunut, päätin laittaa hakemuksen. Onneksi laitoin, sillä pääsin haastatteluun ja minut valittiin tehtävään”, Erja muistelee.

Energiakatselmustoimintaa kehittämässä

Erjan työura on mennyt pääosin energiatehokkuusasioiden parissa. Uransa alussa 80–90-luvuilla hän teki Granlundilla kiinteistöihin energiakatselmuksia sekä mittauksia, erilaisia olosuhdeselvityksiä ja LVI-tekniikan ongelmakartoituksia.

1990-luvun alkuvuosina Erja oli mukana kehittämässä energiakatselmustoimintaa. ”Loimme kansallista toimintatapaa energiakatselmuksien tekemiseen, jotta kaikki alalla noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Energiakatselmustoimintaan liittyviä kehitystehtäviä on tullut tehtyä myöhemminkin.”

Erja on tehnyt koko pitkän uransa Granlundilla lukuun ottamatta parin vuoden hyppyä Motivaan vuosina 98–99. Vuonna 2000 Erja teki paluumuuton Granlundille. Tuolloin alkoi syntyä uudenlaista liiketoimintaa, jossa energiatehokkuuden, elinkaarikustannusten ja ympäristöasioiden konsultointi otettiin mukaan peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeisiin.

Uutta oli se, että elinkaariasiantuntija oli mukana suunnittelijoiden tiimissä tuomassa esiin kokonaisvaltaista energianäkökulmaa ja varmistamassa, että energiatehokkuus ja elinkaariedullisuus huomioidaan ratkaisuissa.

”Aluksi energiatehokkuus ja elinkaariedullisuus oli harvojen hommaa rakennusalalla. On ollut ilo huomata, kuinka asia on alkanut kiinnostaa yhä enemmän kiinteistönomistajia. Nykyään alan koodiin oikeastaan jo kuuluu tietynlainen ympäristömyönteisyys ja energian huomiointi kaikissa hankkeissa. Tänä päivänä energiatehokkuuden parantamiseen löytyy myös monipuolista teknologiaa ja osaamista. Vaikuttaa siltä, että ilmastonmuutokseen heräämisen myötä myös tahtoa tehdä asioita on entistä enemmän.”

Loimme kansallista toimintatapaa energiakatselmuksien tekemiseen, jotta kaikki alalla noudattavat yhteisiä pelisääntöjä.

Maailmanparantajan unelmatyö

Erja on oikeastaan jo virallisesti eläkkeellä, mutta hän tekee yhä tuntitöitä energiatehokkuuden parissa. Tehtävää riittää niin laadunvarmistuksen, sparraamisen ja erikoisten kohteiden energiakatselmuksien parissa. Energiatehokkuuden edistäminen on aina tuntunut merkitykselliseltä työltä ihmiselle, jossa on hieman maailmanparantajan taipumuksia.

”Omassa työssäni olen päässyt tuomaan esille keinoja ja herättämään ihmisiä siihen, että pienellä vaivalla voi säästää rahaa ja kuluttaa vähemmän energiaa. Lisäksi on ollut todella mielekästä olla mukana erilaisissa kehityshankkeissa, kuten mainitussa energiakatselmustoiminnan kehittämisessä. Näin olen pystynyt vaikuttamaan yksittäisiä hankkeita laajemmalla tasolla.”

Erjan elämäntyö on myös ansaitusti palkittu Työ- ja elinkeinoministeriön Energiatsempparipalkinnolla syksyllä 2019. Minkä vinkin Erja antaisi muille energiatehokkuuden parantajille?

”Katso asioita avoimin silmin ja mielin. Yhteen asiaan lukkiutuminen ei anna oikeaa kuvaa, sillä yhtäällä voidaan säästää energiaa ja toisaalla taas kulutus lisääntyy. Energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden toteuttamisessa tarvitaan kokonaisvaltaista näkökulmaa.”

Katso asioita avoimin silmin ja mielin.

Eläköityminen on tuonut aikaa harrastuksille

Loiva lasku eläkkeelle on tuonut Erjalle paljon lisää aikaa muiden mielekkäiden asioiden parissa. Ympärivuotisessa käytössä olevassa mökissä tulee vietettyä paljon aikaa, ja lisäksi vapaa-aikaan kuuluu ulkoilu labradorinnoutajan kanssa, ryhmäliikuntatunnit, golf ja hiihtäminen.

”Minua kiinnostaa myös muun muassa ilmailuhistoria. Onneksi harrastuksille on nyt enemmän aikaa, koska maailmassa on niin paljon kaikkea kiinnostavaa.”