Hyppää sisältöön
Aki Päivärinne, äänisuunnittelu, AV- ja esitystekniikka

Aki Päivärinne, äänisuunnittelu, AV- ja esitystekniikka

Aki Päivärinne on muusikko, jonka ykkössoitin on tila.

Granlundilla työskentelevillä voi olla hyvin yllättävä tausta, kaikki eivät ole insinöörejä. Talosta löytyy myös taiteilijoita, sellaisia kuin äänisuunnittelija Aki Päivärinne. Lukion jälkeen Aki opiskeli musiikkia Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa. Sieltä valmistuttuaan vuonna 2006 hän lähti opiskelemaan Goldsmiths Collegeen Lontooseen.

Aki asui Lontoossa nykytanssijana ja koreografina työskentelevän vaimonsa kanssa yli neljä vuotta, ja tuona aikana niin opinnot kuin kaupunki itsessään vaikuttivat Akin taiteeseen: saksofonin rinnalle nousi äänen suhde tilaan.

”Äänen havaitseminen ja tuottaminen laajemmalla perspektiivillä alkoi kiinnostaa. Kaikenlaiset ääni-ilmiöt inspiroivat omaa taidetta, esimerkiksi miten kaupunkitilaa voidaan kuunnella ikään kuin sinfonisena teoksena. Lontoossa tein töitä myös nykytanssiesitysten äänisuunnittelijana, mistä osaltaan aukesi paljon uutta inspiraatiota siihen, kuinka keho, arkkitehtuuri ja ääni toimivat yhdessä.”

Perhe muutti takaisin Suomeen toisen lapsen synnyttyä vuonna 2010. Aki oli miettinyt jatkokouluttautumista, ja hän pääsi sisään sekä Taideteolliseen korkeakouluun että Teatterikorkeakouluun. Aki valmistui TEAKin valo- ja äänisuunnittelun laitokselta vuonna 2014, ja toiveissa olisi tehdä myös työkiireiden takia kesken jääneet Taideteollisen maisteriopinnot loppuun tulevaisuudessa.

Äänimajakka ja luontoelämyksiä

Ennen uraansa Granlundilla Aki toimi freelancerina. Hän teki äänisuunnittelua muun muassa Keskon ruokakauppoihin, Rovion huvipuistoon ja kauppakonsepteihin. Granlundista Aki kiinnostui, kun yritystä käytiin esittelemässä Teatterikorkeakoulussa.

”Innostuin siitä, että olisi mahtavaa olla töissä sellaisessa paikassa, missä voisi vaikuttaa rakentamisen prosesseihin ja päästä jo suunnitteluvaiheessa muuttamaan rakennettua ympäristöä. Ensimmäisellä kerralla hakiessani ei tärpännyt, mutta myöhemmin minut soitettiin uudestaan haastatteluun ja aloitin täällä äänisuunnittelijana vuonna 2017.”

Aki on ollut todella tyytyväinen työnkuvaansa. Hän on päässyt mukaan hyvin erilaisiin projekteihin. Viimeisimpänä hän on suunnittelut Oodi-keskustakirjastoon saavutettavuutta parantavan äänimajakan ja Stoan aukiolle AV-suunnittelua, jossa on mukana myös sosiaalisen ja vuorovaikutteisen rakentamisen näkökulma. Mieleenpainuva projekti on ollut myös esimerkiksi Finavialle tehty Helsinki-Vantaan lentokentän Koivikko, jossa luontokokemus luodaan äänen ja tilan kautta.

”Tavoitteena oli tehdä ainutlaatuinen tila, joka rauhoittaa, laskee stressiä ja esittelee suomalaista luontoa monikanavaisena. Tilaa testattiin viime vuonna näkyvästi, kun kiinalainen tv-tähti asui lentokentällä kuukauden #LIFEINHEL-kampanjan kautta.”

Ympäristö luo hyvinvointia

Aki kokee, että pehmeämpi suunnittelu on tulossa enemmän osaksi arkea, mikä näkyy myös Granlundilla. Halutaan olla lähempänä käyttäjää, joka havainnoi ja aistii monessa suhteessa ympärillään olevaa tilaa. Tilalta myös vaaditaan enemmän.

”Esimerkiksi monitilatoimistoissa voidaan saavuttaa paljon hyvinvointia, parantaa työhön keskittymistä ja vähentää poissaoloja, kun äänellinen ympäristö on kunnossa. Ja se on itse asiassa nykyään aika harvinaista.”

Ympäristö tuo hyvinvointia Aki arkeen myös vapaa-ajalla, sillä lasten kanssa vietetään paljon aikaa luonnossa ja maalla. Aki seuraa vaimonsa kanssa myös paljon kulttuuria ja käy erilaisissa esityksissä – vaimon tanssiesitykset tietysti mukaan lukien.

Lue lisää Granlundilaisten uratarinoita

Jokaisella on oma uratarinansa. Miten olemme valinneet alamme ja työpaikkamme? Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Annetaan granlundilaisten kertoa itse.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?