Hyppää sisältöön
Jouni Palmu, sairaalaliiketoiminnan johtaja

Jouni Palmu, sairaalaliiketoiminnan johtaja

Sairaalasuunnittelun liiketoimintajohtaja Jouni Palmu on työskennellyt suomalaisissa sairaalahankkeissa koko 2000-luvun ajan. Hän näkee kansainväliset sairaalahankkeet mahdollisuutena niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin humanitaariseen työhön.

Jouni Palmu palasi juurilleen kansainvälisen sairaalaliiketoiminnan johdossa

Kesäkuussa Granlundin sairaalasuunnittelun liiketoimintajohtajana aloittanut Jouni Palmu on palannut monella tapaa juurilleen. Hän on Granlundilla paluumuuttaja, joka ehti työskennellä mentorinsa Jukka Vasaran rinnalla lähes vuosikymmenen ajan ennen samanpituista taukoa. Ura alkoi ihan rivisuunnittelijana, mutta nyt takana on jo vuosien johtamiskokemus, joka on tuonut sairaalaprojekteihin uusia näkökulmia.

“Kun auttaa muita ja huolehtii koko tiimin osaamisesta, sisäistää itsekin joitakin asioita aikaisempaa paremmin”, hän toteaa.

Yhä Palmu arvostaa eniten kädet savessa -osaamista. Johtajien tärkein tehtävä on hänestä mielekkään tekemisen tarjoaminen asiantunteville ja motivoituneille suunnittelijoille, jollainen hän on ollut itsekin.

“Meidän sairaalaosaamisemme vahvuus on ennen kaikkea juuri ruohonjuuritasolla.”

Sairaalasuunnittelu on humanitaarista työtä

Palmun uravalintaan sairaalasuunnittelussa heijastuu lapsuus Afrikassa. Hänen vanhempansa tekivät humanitaarista työtä, ja Palmu sai kasvaa monikulttuurisessa ympäristössä.

“Granlundin kansainvälisten sairaalahankkeiden edistäminen tuntuukin paluulta juurille.”

Afrikasta kumpuaa myös Palmun haave tuoda sähköä sinne, missä sitä ei ole. Hän valmistui sähköinsinööriksi 2000-luvun alussa ja aloitti sairaalasuunnittelun heti ensimmäisessä työpaikassaan. Sairaalasuunnittelussa onkin hänestä aina mukana lähimmäisen auttamisen aspekti.

“Se on asia, joka kannattelee ja motivoi työssä joka päivä. Oman työn merkitys isossa mittakaavassa on itselle vuosi vuodelta vain tärkeämpää.”

Palmulla on laaja kokemus niin pienistä korjaushankkeista kuin mittavista sairaalakampusten uudistuksista. Aina hän korostaa vuorovaikutusta käyttäjien kanssa ja halua ymmärtää, miten sairaalat toimivat henkilökunnan ja potilaiden näkökulmasta. Linkki sairaalamaailmaan löytyy myös siviilielämästä.

“Veljeni toimii ylilääkärinä TAYSissa ja vastaa muun muassa monenlaisesta tutkimusyhteistyöstä kansainvälisissäkin tutkimushankkeissa. Urapolkujemme risteillessä sparraamme toisiamme ja keskustelemme usein siitä, miten sairaalat toimivat toinen toistemme näkökulmasta.”

Johtajien tärkein tehtävä on mielekkään tekemisen tarjoaminen asiantunteville ja motivoituneille suunnittelijoille.

Jouni Palmu, sairaalasuunnittelun liiketoimintajohtaja

Lue lisää Granlundilaisten uratarinoita

Jokaisella on oma uratarinansa. Miten olemme valinneet alamme ja työpaikkamme? Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Annetaan granlundilaisten kertoa itse.

Sairaalasuunnittelu Granlundilla

Granlundilla on vankka kokemus sairaalasuunnittelusta. Konserni on palvellut historiasa aikana lähes kaikkia Suomen sairaanhoitopiirejä. Laaja-alainen kokemus erilaisista sairaalahankkeista on hionut prosessit toimiviksi ja tehokkaiksi. Granlundilla tunnetaan sairaalarakentamisen erityispiirteet, hygienia- turvallisuusvaatimukset ja laitteistot.

IHDA-hanke vie suomalaista sairaalaosaamista maailmalle

Liiketoimintajohtajana Palmu keskittyy Granlundin kansainvälisen sairaalasuunnittelun kehittämiseen. Hänen suurena haaveenaan on päästä osallistumaan jotenkin Ukrainan jälleenrakentamiseen.

“Haluaisin omalla työpanoksellani vaikuttaa siihen, että Ukrainaan saadaan sodan jälkeen terveellisiä, nykyaikaisia ja järkeviä sairaalatiloja.”

Kaikki mahdollisuudet unelman toteutumiseen ovat olemassa. Palmu toimii yhteyshenkilönä IHDA-allianssissa (Integrated Hospital Design Alliance), joka vie suomalaista sairaalaosaamista maailmalle.

“Itsenäiset yhtiöt puhaltavat siinä yhteen hiileen ja tarjoavat kansainvälisiin sairaalahankkeisiin kokonaistoimituksia suunnittelusta rakentamiseen.”

Granlundin roolina on tuoda vientihankkeisiin osaamista erityisesti sairaaloiden ja puhdastilojen talotekniikkasuunnittelusta. IHDA tukee terveydenhuoltosektorin kehitystä esimerkiksi Romaniassa.

Haluaisin omalla työpanoksellani vaikuttaa siihen, että Ukrainaan saadaan sodan jälkeen terveellisiä, nykyaikaisia ja järkeviä sairaalatiloja.

Jouni Palmu, sairaalasuunnittelun liiketoimintajohtaja

Digi- ja allianssiosaaminen kiinnostaa Euroopan sairaaloissa

Sairaalaosaamisen vienti on Palmusta välttämätön seuraava askel, koska Suomessa suuria sairaalahankkeita ei ole pian enää näköpiirissä. Sairaalaverkostoa on uudistettu 15 vuoden aikana noin 10 miljardilla eurolla.

“Meidän on löydettävä huippuosaajillemme mielenkiintoista työtä maailmalta.”

Osaamisviennille on kysyntää etenkin Euroopassa. Esimerkiksi Norjassa, Isossa-Britanniassa ja Itä-Euroopan maissa sairaalasektorin korjausvelka on suuri. Palmun mukaan Suomen vahvuutena on maine. Suomi tunnetaan sairaaloiden rohkeista digitaalisista innovaatioista ja tietomallinnusosaamisesta. Myös luottamuksen ilmapiiri on suomalaisen rakennusalan erityispiirre, jota kannattaa viedä maailmalle.

“Suomi on allianssiosaamisessa maailman ykkönen tai ainakin kärkikolmikossa.”

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?