Yksinkertaisilla toimilla voidaan saada aikaan isoja energiansäästöjä
30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.

Sähkön hinnan raju nousu kirpaisee kotitalouksien tavoin myös yrityksiä. Moni firma on kuitenkin lähtökuopissa, mitä tulee toimitilojen energiatehokkuuteen.
”Viimeistään nyt on aika lähteä hakemaan energiaa säästäviä ratkaisuja. Varsin yksinkertaisilla toimilla saadaan aikaan isoja kustannussäästöjä”, kannustaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen Granlundilta.
Energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman isoja investointeja.
Lorem ipsum
Mihin energiaa kuluu, kuinka paljon ja mihin aikaan vuorokaudesta? Nämä ovat perusasioita, jotka jokaisessa liikekiinteistössä tulisi selvittää.
”Suuressa osassa kiinteistöjä ei ole tehty tällaista kartoitusta. Se olisi kuitenkin suhteellisen helppo hoitaa esimerkiksi osaavan ammattilaisen kanssa.”
Ilmanvaihto vie yli puolet sähköstä
Energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman isoja investointeja. Kun talotekniikka säädetään toimimaan oikein, voi syntyä merkittäviä säästöjä.
Granlundin ryhmäpäällikkö Ilkka Kasari vinkkaa, että liikkeelle kannattaa lähteä ilmanvaihdosta. Se nimittäin haukkaa helposti 60 prosenttia tyypillisen liikekiinteistön sähkönkulutuksesta.
Esimerkiksi toimistorakennuksen ilmanvaihtoa kannattaa käyttää tarpeen mukaan. Järjestelmää ei ole tarpeen pitää päällä, kun toimistossa ei työskennellä – yleensä siis öisin ja viikonloppuisin.
Kiinteistön käyttäjät eivät edes huomaa toimenpidettä.
Sähköä voi säästää myös rukkaamalla aikaohjattua ilmanvaihtoa niin, että se käynnistyy aamulla puoli tuntia myöhemmin. Vastaavasti illalla sen voi sammuttaa puoli tuntia aiemmin.
”Tällä ei ole mitään vaikutusta rakennuksen olosuhteisiin tai turvalliseen käyttöön. Kiinteistön käyttäjät eivät edes huomaa toimenpidettä”, Kasari sanoo.
Turhan tunnin poisto helppoa
Turhan tunnin poistaminen ilmanvaihdosta on helppo toteuttaa. Riittää, kun asiasta sopii talotekniikasta vastaavan kiinteistönhuollon kanssa.
Kasarin mukaan asialla on myös valtakunnallista merkitystä. Jos tunnin nipistys ilmanvaihdossa tehtäisiin kaikissa Suomen liike-, toimisto-, kokoontumis- ja opetustiloissa, sähköä säästyisi yhden suuren voimalaitoksen tuotantotehon verran.
”Nykyisillä sähkönhinnoilla se toisi kiinteistönomistajille yhteensä yli 30 miljoonan euron säästöt vuodessa.”
Ilmanvaihdon tarpeenmukainen toiminta kannattaa muutenkin ottaa puheeksi huoltoliikkeen kanssa. Esimerkiksi kylmän ulkoilman sisäänottoa voi vähentää jo pienilläkin pakkasilla, kun se yleensä tehdään vasta paukkupakkasilla.
Nykyisillä sähkönhinnoilla se toisi kiinteistönomistajille yhteensä yli 30 miljoonan euron säästöt vuodessa.
Lämmitys ja jäähdytys erikseen
Lämmitysenergiaa voi säästää laskemalla huonelämpötilaa asteen tai pari. Lisäksi kannattaa tarkistaa, etteivät lämmitys ja jäähdytys ole turhaan samanaikaisesti päällä. Kasari on nähnyt tapauksia, joissa pattereiden termostaatit on säädetty 24 asteeseen, kun taas 22 asteeseen asetettu jäähdytysjärjestelmä puhaltaa huoneisiin koko ajan viileää.
”Kokemuksemme mukaan kolmasosassa liiketiloja on päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä. Asian korjaaminen voi säästää jopa 10 000 euroa tyypillisen toimistorakennuksen vuosikuluista.”
Myös kiinteistön muun talotekniikan säädöt kannattaa käydä läpi ammattilaisen kanssa. Säästöä löytyy usein laitteiden käyntiajoista ja esimerkiksi valaistuksen ajastuksista.
Pörssisähköllä pelaaminen yleistyy
Vaikka sähkön säästölle on nyt akuutti tarve, Granlundin Ville Reinikainen kehottaa yrityksiä pohtimaan asioita myös pitkällä tähtäimellä.
”Sähkömarkkina on muuttumassa pysyvästi. Hintojen rajuihin heilahteluihin on varauduttava jatkossakin.”
Kolmasosassa liiketiloja on päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä.
Sähkön hinnan nousu ajaa yhä useamman yrityksen siirtymään kiinteähintaisesta sähköstä pörssisähköön, jonka hinta vaihtelee tunneittain. Silloin on hyvä tietää liiketilansa sähköä kuluttavien järjestelmien tehokuormat, jotta kulutusta voi ohjata hinnanvaihtelun mukaan.
”Hintapiikkien aikana esimerkiksi ilmanvaihtokoneita voidaan ajaa suunnitelmallisesti alas niin, ettei siitä ole haittaa käyttäjille tai rakennukselle.”
Reinikainen kannustaa yrityksiä hyödyntämään älykkäitä järjestelmiä ja osaavia ammattilaisia, joiden avulla sähkönkulutusta voi ohjata tehokkaasti. Näin voidaan päästä todella merkittäviin kustannussäästöihin ilman, että vaarannetaan sisäilmaolosuhteita tai kiinteistön teknistä toimivuutta. Ratkaisuja voi etsiä myös yhdessä kiinteistön käyttäjien kanssa.
Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen

Ilkka Kasari
Lisää uutisiamme
Ratkaistaan vihreä siirtymä yhdessä
Valitse meidät energia-asiantuntijaksesi! Granlundin Energiapalvelut ovat käytössäsi. Selvitetään yhdessä, millaisia mahdollisuuksia energiamurros tarjoaa kiinteistössäsi.