Hyppää sisältöön
UutinenSähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Sähkön hinnan raju nousu kirpaisee kotitalouksien tavoin myös yrityksiä. Moni firma on kuitenkin lähtökuopissa, mitä tulee toimitilojen energiatehokkuuteen.

”Viimeistään nyt on aika lähteä hakemaan energiaa säästäviä ratkaisuja. Varsin yksinkertaisilla toimilla saadaan aikaan isoja kustannussäästöjä”, kannustaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen Granlundilta.

Energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman isoja investointeja.

Lorem ipsum

Mihin energiaa kuluu, kuinka paljon ja mihin aikaan vuorokaudesta? Nämä ovat perusasioita, jotka jokaisessa liikekiinteistössä tulisi selvittää.

”Suuressa osassa kiinteistöjä ei ole tehty tällaista kartoitusta. Se olisi kuitenkin suhteellisen helppo hoitaa esimerkiksi osaavan ammattilaisen kanssa.”

Ilmanvaihto vie yli puolet sähköstä

Energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman isoja investointeja. Kun talotekniikka säädetään toimimaan oikein, voi syntyä merkittäviä säästöjä.

Granlundin ryhmäpäällikkö Ilkka Kasari vinkkaa, että liikkeelle kannattaa lähteä ilmanvaihdosta. Se nimittäin haukkaa helposti 60 prosenttia tyypillisen liikekiinteistön sähkönkulutuksesta.

Esimerkiksi toimistorakennuksen ilmanvaihtoa kannattaa käyttää tarpeen mukaan. Järjestelmää ei ole tarpeen pitää päällä, kun toimistossa ei työskennellä – yleensä siis öisin ja viikonloppuisin.

Kiinteistön käyttäjät eivät edes huomaa toimenpidettä.

Sähköä voi säästää myös rukkaamalla aikaohjattua ilmanvaihtoa niin, että se käynnistyy aamulla puoli tuntia myöhemmin. Vastaavasti illalla sen voi sammuttaa puoli tuntia aiemmin.

”Tällä ei ole mitään vaikutusta rakennuksen olosuhteisiin tai turvalliseen käyttöön. Kiinteistön käyttäjät eivät edes huomaa toimenpidettä”, Kasari sanoo.

Turhan tunnin poisto helppoa

Turhan tunnin poistaminen ilmanvaihdosta on helppo toteuttaa. Riittää, kun asiasta sopii talotekniikasta vastaavan kiinteistönhuollon kanssa.

Kasarin mukaan asialla on myös valtakunnallista merkitystä. Jos tunnin nipistys ilmanvaihdossa tehtäisiin kaikissa Suomen liike-, toimisto-, kokoontumis- ja opetustiloissa, sähköä säästyisi yhden suuren voimalaitoksen tuotantotehon verran.

”Nykyisillä sähkönhinnoilla se toisi kiinteistönomistajille yhteensä yli 30 miljoonan euron säästöt vuodessa.”

Ilmanvaihdon tarpeenmukainen toiminta kannattaa muutenkin ottaa puheeksi huoltoliikkeen kanssa. Esimerkiksi kylmän ulkoilman sisäänottoa voi vähentää jo pienilläkin pakkasilla, kun se yleensä tehdään vasta paukkupakkasilla.

Nykyisillä sähkönhinnoilla se toisi kiinteistönomistajille yhteensä yli 30 miljoonan euron säästöt vuodessa.

Lämmitys ja jäähdytys erikseen

Lämmitysenergiaa voi säästää laskemalla huonelämpötilaa asteen tai pari. Lisäksi kannattaa tarkistaa, etteivät lämmitys ja jäähdytys ole turhaan samanaikaisesti päällä. Kasari on nähnyt tapauksia, joissa pattereiden termostaatit on säädetty 24 asteeseen, kun taas 22 asteeseen asetettu jäähdytysjärjestelmä puhaltaa huoneisiin koko ajan viileää.

”Kokemuksemme mukaan kolmasosassa liiketiloja on päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä. Asian korjaaminen voi säästää jopa 10 000 euroa tyypillisen toimistorakennuksen vuosikuluista.”

Myös kiinteistön muun talotekniikan säädöt kannattaa käydä läpi ammattilaisen kanssa. Säästöä löytyy usein laitteiden käyntiajoista ja esimerkiksi valaistuksen ajastuksista.

Pörssisähköllä pelaaminen yleistyy

Vaikka sähkön säästölle on nyt akuutti tarve, Granlundin Ville Reinikainen kehottaa yrityksiä pohtimaan asioita myös pitkällä tähtäimellä.

”Sähkömarkkina on muuttumassa pysyvästi. Hintojen rajuihin heilahteluihin on varauduttava jatkossakin.”

Kolmasosassa liiketiloja on päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä.

Yhä useampi yritys siirtyy kiinteähintaisesta sähköstä pörssisähköön, jonka hinta vaihtelee tunneittain. Silloin on hyvä tietää liiketilansa sähköä kuluttavien järjestelmien tehokuormat, jotta kulutusta voi ohjata hinnanvaihtelun mukaan.

”Hintapiikkien aikana esimerkiksi ilmanvaihtokoneita voidaan ajaa suunnitelmallisesti alas niin, ettei siitä ole haittaa käyttäjille tai rakennukselle.”

Reinikainen kannustaa yrityksiä hyödyntämään älykkäitä järjestelmiä ja osaavia ammattilaisia, joiden avulla sähkönkulutusta voi ohjata tehokkaasti. Näin voidaan päästä todella merkittäviin kustannussäästöihin ilman, että vaarannetaan sisäilmaolosuhteita tai kiinteistön teknistä toimivuutta. Ratkaisuja voi etsiä myös yhdessä kiinteistön käyttäjien kanssa.

Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Ilkka Kasari

Ryhmäpäällikkö
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Granlund mittaa hiilikädenjälkeään: energiatehokkuushankkeilla merkittäviä päästövähennyksiä

11.04.2023 – Energiatehokkuushankkeiden avulla voidaan vähentää tehokkaasti hiilidioksidipäästöjä. Kun asiakkaan hiilidioksidipäästöt laskevat, Granlundin hiilikädenjälki kasvaa.

Uutinen

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla

25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.

Uutinen

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.

Uutinen

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiöltä kunniamaininta Granlundin AI-Energiakartoitukselle

10.11.2022 – Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininta annettiin 10.11.2022 Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle. AI-Energiakartoitus antaa vauhtia ESG-tavoitteiden saavuttamiseen.

Uutinen
UutinenSähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

Ratkaistaan vihreä siirtymä yhdessä

Valitse meidät energia-asiantuntijaksesi! Granlundin Energiapalvelut ovat käytössäsi. Selvitetään yhdessä, millaisia mahdollisuuksia energiamurros tarjoaa kiinteistössäsi.

Mitä tietoa etsit?