Uutiset

1000 casea parissa päivässä

Uusi optimointityökalu rakennushankkeen vaihtoehtotarkasteluihin

Uutinen

Onnistuneet rakennusprojektit edellyttävät huolellista vaihtoehtotarkastelua jo hankkeen alkuvaiheessa. Esimerkiksi energiatehokkuuden osalta ehditään yleensä vertailla vain muutamia vaihtoehtoja, kun on jo siirryttävä suunnitteluvaiheeseen. Entä, jos vaihtoehtoja olisi mahdollista laatia 100-1000 muutamassa tunnissa ja tulosten analysointikin onnistuisi parin päivän workshopissa?

Granlundilla on kehitetty uusi työkalu vaihtoehtotarkasteluihin ja -optimointiin. Pystymme nyt laskemaan, vertailemaan ja visualisoimaan tehokkaasti erilaisia rakennushankkeisiin vaikuttavia muuttujia, vaikkapa energiatehokkaiden rakennusratkaisujen vaikutuksia sisäilmaan. Erityisen hyvin optimointityökalu soveltuu workshop-tyyppiseen työskentelyyn ns. Solmu-työpajoissa, joissa se toimii apuna vaihtoehtojen analysoinnissa. Solmu kokoaa hankkeen keskeiset vaikuttajat saman pöydän ääreen ja 1-2 päivän workshopissa on mahdollista löytää optimaalisin ratkaisu esimerkiksi energiatehokkuuden toteutumiseen. Aiemmin olemme hyödyntäneet Solmu-työpajoja mm. koulujen energia- ja olosuhdekartoituksissa.

”Uusi optimointityökalumme vie rakennushankkeiden vaihtoehtoanalysoinnin täysin uudelle tasolle. Uskomme sen soveltuvan erittäin hyvin myös allianssityyppisiin projekteihin”, kertoo Granlundin innovaatio- ja kehitysjohtaja Tuomas Laine. Hän on ollut mukana RYM PRE Model Nova ja ISES-projekteissa, joissa optimointityökalua on kehitetty. Granlundin LVI-suunnittelija Tapani Idman on lisäksi tutkinut aihetta palkitussa opinnäytetyössään ”Energiasimuloinnin parametrisointi ja rakennuksen energiatehokkaan suunnitteluratkaisun tuottamisen, analysoinnin ja päätöksenteon kehitysperusteet”.

Lisätietoja
Optimoinnin mahdollisuudet:  
Tuomas Laine, innovaatio- ja kehitysjohtaja
etunimi.sukunimi@granlund.fi tai p. 050 568 6093

Granlundin Solmutyöpajat:
Ville Reinikainen, energia- ja ympäristöosaston johtaja 
etunimi.sukunimi@granlund.fi tai p. 050 541 5375.

Katso esittely Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=RGZ7pv52jnk&list=UUQj2mBEiJxaX28c4ajTC1Nw

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli