Uutiset

140-vuotias Aleksanterin teatteri saa uuden katon

Aleksanterin teatterin näyttämön vesikaton uudistaminen ja korjaaminen energiataloudellisemmaksi alkoi kesällä 2018.

Granlund rakennuttaa ja valvoo Aleksanterin teatterin näyttämön ja katsomon vesikaton uudistamista. Vanhoja rakenteita purkaessa vastaan on tullut yllätyksiä.

Uutinen

 

Helsingin Bulevardin ja Albertinkadun kulmassa sijaitseva Aleksanterin teatteri on toiminut esitystaiteen näyttämönä vuodesta 1879, lähes 140 vuotta. Keisari Aleksanteri II:n mukaan nimensä saanut teatteri rakennettiin alun perin Helsingin venäläiselle valtionteatterille. Sittemmin rakennuksessa toimi Suomen Kansallisooppera yli 70 vuotta aina vuoteen 1993 saakka, jonka jälkeen Aleksanterin teatteri palasi alkujuurilleen vierailuteatteriksi. Lisäksi rakennuksen tiloissa on vuokralaisina useita harrastus- ja tanssitoimijoita.

Kiinteistössä käynnistyi kesällä 2018 pitkäntähtäimen korjaussuunnitelman mukaisesti teatterin näyttämön vesikaton uudistaminen ja korjaaminen energiataloudellisemmaksi. Rakennuksen uudistustöistä vastaa kiinteistön nykyinen omistaja Senaatti-kiinteistöt.

”Haluamme varmistaa kattorakenteiden toimivuuden ja turvallisuuden seuraavaksi 20 vuodeksi”, kertoo Senaatti-kiinteistöissä hankkeesta vastaava Teppo Malm.

Vaativa vesikatto

Granlund on toiminut hankkeessa rakennuttajakonsulttina sekä vastannut LVI- ja sähkösuunnittelusta. Työn suunnittelu alkoi jo vuosi sitten, vaikka työmaa käynnistyi vasta kesällä.

”Aleksanterin teatteri on vanha ja suojeltu rakennus, joten työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa. Kaikki ratkaisut hyväksytetään heillä ja Helsingin rakennusvalvonnalla. Suunnittelussa on ollut iso työ saada vanha rakennus vastaamaan nykyisiä vaatimuksia”, sanoo korjausrakentamisen osastonjohtaja Tapani Muttonen Granlundilta.

Korjaustyön aikataulu on suunniteltu siten, että teatterin toiminta on voinut jatkua normaalisti uudistustyöstä huolimatta. Käyttäjille kattoremontti on aiheuttanut vain hetkellisiä äänihaittoja, mutta nekin on minimoitu sovittamalla äänekkäät työt sellaisiin ajankohtiin, jolloin käyttäjillä ei ole harjoituksia käynnissä.

”Suurimman ongelman aiheutti elokuussa sattunut vesivahinko. Onneksi meillä oli työmaa toiminnassa, joten pystyimme hyödyntämään kattotyön urakoitsijoita ja suunnittelijoita vesivahingon korjaamisessa ja hoitamisessa”, Malm kertoo.

Myös hankkeen aikataulu kustannusarvioon muuttui, kun joidenkin tiilirakenteiden todettiin olevan uusimisen tarpeessa. Korjaustyö valmistuu maaliskuussa 2019.

”Muuten hanke on mennyt hyvin niin urakoitsijoiden, suunnittelijoiden kuin rakennuttamisen osalta. Haasteisiin on vastattu, ja haasteet on hoidettu. Erityinen kiitos kuuluu Granlundin työnohjaukselle ja -valvonnalle, jolla on ollut merkittävä osuus työn oikeassa koordinoinnissa ja eteenpäin viemisessä”, toteaa Malm.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli

Haluatko kuulla lisää?