Uutiset

Älykäs kaupunki parantaa asukkaiden arkea ja säästää rahaa

Väestönkasvu, ikääntyminen, ilmastonmuutos ja kestävä energiantuotanto ovat massiivisia globaaleja haasteita.

Uutinen

Kaupunki on ekosysteemi ja solmukohta, joka vetää ihmisiä puoleensa ja pakottaa miettimään yhteiselon pelisääntöjä. Kautta aikain ihmiset ovat pohtineet, millainen kaupunki on toimivin, älykkäin.  Roomalaisille fiksuun kaupunkiin kuuluivat muun muassa puhdas vesi sekä toimiva logistiikka ja jätehuolto.

Tänä päivänä älykkääseen kaupunkiin linkittyviä asioita ovat muun muassa virtuaalitodellisuus, tekoäly, automatiikka ja robotisaatio sekä IoT eli älyn laajentuminen erilaisiin fyysisiin esineisiin. Se tarkoittaa esimerkiksi sovellusta, joka näyttää kännykässä lähistöllä olevat vapaat autopaikat tai älykästä kiinteistöä, joka seuraa jatkuvasti sisäilman laatua.

Ihmiset ovat entistä tarkempia siitä, millaisissa tiloissa he viettävät aikaansa. Paikasta riippumattoman työn yleistyessä kiinteistöjen on houkuteltava käyttäjiä luokseen. Älykäs ja hyvinvointia lisäävä tila on kohta kova kilpailuvaltti.

Talotekniikan suunnittelussa kehitys tarkoittaa uutta aikakautta. Alalla vaaditaan yhä enemmän taloteknisten järjestelmien kokonaisuuksien hallintaa sekä niiden integroimista ict-järjestelmiin. Granlund toimii jo nyt tässä roolissa varmistamalla, että Uuden Lastensairaalan kiinteä sekä langaton infra on valmis uusiin digitaalisiin palveluihin. Missään aikaisemmassa Granlundin kohteessa uusiin tekniikoihin ei ole varauduttu näin laajasti.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Halfdone 1/2017 -asiakaslehdessä.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli