Uutiset

Annetaan kiinteistön toimia paremmin

Suomalaisissa kiinteistöissä haaskataan rahaa yli 200 M€ vuodessa, koska perusasiat eivät ole kunnossa. Tiedon hyödyntämisestä hyötyvät kaikki kiinteistöt niiden valmistumisvuodesta riippumatta.

Uutinen

On harmittavaa, mutta totta, ettei kiinteistöjen talotekniikka toimi niin hyvin kuin se voisi ja sen pitäisi. Toimimattomuus aiheuttaa harmituksen lisäksi myös täysin turhia kuluja, joiden välttäminen on kannattavaa toimintaa.

Onneksi perinteisestäkin talotekniikasta saa niskalenkin datan avulla. Tiedon hyödyntämisestä hyötyvät kaikki kiinteistöt niiden valmistumisvuodesta riippumatta.

Tänä vuonna Granlund kampanjoi ReCoTech-tapahtumassa paremmin toimivien kiinteistöjen asialla ja puhuu kiinteistöhuollon digitalisaatiosta. Esittelemme aiheen parissa kohtaamiamme haasteita, jotka ovat mahdollisuuksia rakennetun ympäristön innovaattoreille.

”Haluamme olla mukana kehittämässä uutta liiketoimintamallia. Voimme hyödyntää osaamistamme kiinteistöjen havainnointiin, talotekniikan analysoimiseen ja huollon ohjaamiseen”, kertoo Granlundin digitaalisten kiinteistöpalvelujen liiketoimintajohtaja Teemu Hausen.

Granlundin Digitaalisten kiinteistöpalvelujen osastolla tehtyjen havaintojen mukaan huonosti toimiva talotekniikka aiheuttaa jatkuvasti energian hukkaa. Rahaksi muutettuna suomalaisissa kiinteistöissä haaskataan energiaan yli 200 M€ vuodessa, koska perusasiat eivät ole kunnossa.

”Asioiden kuntoon laittamiseen ei tarvita juurikaan investointeja. Ammattimaisilla palveluilla saadaan kotiutettua suurin osa hukatuista kuluista”, Hausen sanoo.

Datan avulla parempiin suorituksiin

Kiinteistöt jättävät jälkeensä suuren digitaalisen jalanjäljen joka päivä. ”Jalanjälki voi koostua hyvin yksinkertaisista asioista, kuten siitä, kuinka monta kertaa ulko-ovi avattiin, mikä on aulan lämpötila tai mitkä kokoushuoneet ovat varattuja ja milloin. Siihen voi sisältyä myös dataa palautejärjestelmistä tai jopa toiminnanohjausjärjestelmistä”, kertoo teknologiajohtaja Ken Dooley.

Kaikki tämä data on tärkeää, kun mitataan sitä, kuinka valmiita kiinteistöt tai kiinteistöryhmät ovat ottamaan huomioon eri sidosryhmien tarpeet. Esimerkiksi, miten hyvin kiinteistö tarjoaa käyttäjilleen erilaisia tiloja ja palveluita ja auttaa käyttäjiä säästämään aikaa, pysymään terveinä ja turvassa sekä elämään kestävästi. Digitaalisen jalanjäljen avulla voidaan myös arvioida kiinteistön tilankäytön tehokkuutta ja energiatehokkuutta.

Ajan myötä koneoppiminen tuo mukanaan useita toimintoja. Kehittyneet algoritmit pystyvät käsittelemään kaiken kiinteistön luoman datan ja arvioimaan suorituskyvyn tasoa joka hetki. Tietojen kerääminen ja analysointi ei koske vain yksittäisiä rakennuksia, vaan koneoppiva järjestelmä kerää tietoa sadoista tai tuhansista (tai vielä useammista) rakennuksista, jotka kuuluvat analyysiportfolioon.

Granlund on mukana ReCoTech-tapahtumassa 4.12., tervetuloa juttelemaan lisää.

Lue lisää:

Blogi: Kun huonosta tulee uusi normaali
Granlund mukana Slushissa 4.12.
Hyvin suunniteltu tila tukee ajattelua

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli

Haluatko kuulla lisää?