Uutiset

Data on kehityksen polttoainetta

Kun tarve pysyä kehityksessä mukana on valtava, kiviä ei jätetä kääntämättä. Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja tutkimuslaitokset ovat lyöttäytyneet yhteen Virtuaaliset Palvelut (VIRPA) -hankkeissa. Tarkoituksena on saada data palvelemaan kiinteistöjen käyttäjiä.

Uutinen

Juuri päättyneessä VIRPA C -hankkeessa kehitettiin ratkaisuja kiinteistön ylläpidon digitalisaatioon. ”Opimme paljon uutta siitä, millaista tietoa kiinteistöjen eri teknisistä järjestelmistä on saatavilla ja miten tieto pystytään keräämään data-analytiikkaa varten”, kertoo johtava asiantuntija Heikki Ihasalo Granlundilta.

Kehitystyö on tuottanut myös konkreettisia tuloksia: innovaatiot ovat harpanneet kiinteistöjen arkeen. ”VIRPA C:ssä on osittain luotu niitä teknologisia ratkaisuja, joita olemme tuoneet Virtuaalisen kiinteistön muodossa markkinoille”, Ihasalo kertoo.

Vaikka kiinteistöistä on tarjolla valtavasti mittausdataa, sitä on hyödynnetty varsin vaatimattomasti kiinteistöjen ylläpidossa. Tässä on koko alalle mahdollisuus tehostaa toimintaansa, parantaa laatua ja synnyttää aiempaa parempia käyttäjäkokemuksia.

Virtuaaliset Palvelut -kokonaisuuden tavoitteena on kehittää kiinteistöalalle uusia maailmanluokan skaalautuvia käyttäjäpalveluita, jotka ovat itsessään yhdistäviä, täydentäviä ja verkostoituvia. Niissä hyödynnetään mm. esineiden internetiä (IoT), jakamistalouden ideologiaa ja tekoälyä (AI).

Hankekokonaisuuden kolmas VIRPA C-osio on päättynyt, mutta käyttäjäpalveluiden digitalisointiin keskittyvä VIRPA D jatkaa kehittämistyötä. Hankkeessa luodaan uusia innovaatiota liittyen hyvinvointiin, tulevaisuuden ravintolamaailmaan, tiedolla johdettuihin käyttäjäpalveluihin sekä empaattiseen rakennukseen. Data on merkittävä palvelun raaka-aine. Hankkeen yhteistyökumppaneilla on erilaisia datalähteitä ja työkaluja datan hyödyntämiseen.

”Granlundin painopiste VIRPA D:ssä on tilojen käyttäjien hyvinvointia tukevissa ratkaisuissa. Ensimmäisessä vaiheessa testattavia ratkaisuja ovat esimerkiksi äänimaailman ja valaistuksen hyödyntäminen käyttäjien ravintolakokemuksen parantamisessa sekä puheenohjaukseen perustuvan käyttäjäpalauteen kehittämisessä”, Ihasalo listaa.

VIRPA-hankekokonaisuuden nettisivut löytyvät osoitteesta www.virpa.fi.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli