Uutiset

EnergiaOivallus 2014

Granlund jaetulle ensimmäiselle sijalle

Uutinen

Energia 2014 -tapahtumassa Tampereella palkittiin 28.10. parhaat energiatehokkuuteen ja energiansäästöön tähtäävät ehdotukset EnergiaOivallus-kilpailussa. Granlund Oy:n rakennushankkeisiin kehittämä optimointityökalu pääsi jaetulle ensimmäiselle sijalle Jorma Marttilan aurinkoenergiaa hyödyntävän Viljakas-kuivurin kanssa.

Granlundin voittajaehdotus on uusi optimointiyökalu rakennushankkeen vaihtoehtotarkasteluihin, jonka avulla voidaan tehokkaasti laskea, verrata ja visualisoida erilaisia rakennushankkeisiin vaikuttavia muuttujia, esimerkiksi energiatehokkaiden rakennusratkaisujen vaikutuksia sisäilmaan. Rakennukset kuluttavat merkittävän osan Suomen energiasta ja suunnittelussa tehdään useita ratkaisuja, joilla on vaikutusta energiankulutukseen. Uuden työkalun avulla voidaan laatia jopa 100-1000 vaihtoehtoa muutamassa tunnissa, mikä tehostaa vertailua ja sallii lukuisten yhdistelmien laadinnan. Raadin mukaan ratkaisu tukee siten entistä energiatehokkaampien ja mm. sisäilman laadun suhteen parempien ratkaisujen löytämistä.

Optimointityökalua on kehitetty RYM PRE Model Nova ja ISES-projekteissa sekä Granlundin LVI-suunnittelija Tapani Idmanin opinnäytetyössä ”Energiasimuloinnin parametrisointi ja rakennuksen energiatehokkaan suunnitteluratkaisun tuottamisen, analysoinnin ja päätöksenteon kehitysperusteet”. Lisäksi optimointityökalua ovat kehittäneet Granlundilla Tuomas Laine, Ville Kukkonen, Antti Karola, Eino Kukkonen ja Francisco Forns-Samso (kuvassa).

Joka toinen vuosi järjestettävä EnergiaOivallus-kilpailu on avoin yrityksille, henkilöille tai henkilöryhmille ja se järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Kilpailun järjestivät Expomark Oy ja Energiafoorumi ry. Voittajat valinneeseen raatiin kuuluivat professori Pekka Pirilä, johtaja Pertti Salminen (Energiateollisuus ry), johtava asiantuntija Mikael Ohlström (Elinkeinoelämän Keskusliitto) ja pääsihteeri Lauri Muranen (Energiafoorumi ry). Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 30 henkilöä tai yritystä. Raadin arvion mukaan esitysten joukosta erottuivat muita parempina kaksi oivallusta, jotka molemmat palkitaan 5000 € palkinnolla.

Lisätietoa:
Tuomas Laine
innovaatio- ja kehitysjohtaja
Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi
p. 050 568 6093

Kuvat ja materiaalit:
Riikka Linna
viestintäpäällikkö
Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi
p. 050 345 2328

Video optimointityökalusta:
https://www.youtube.com/watch?v=RGZ7pv52jnk&list=UUQj2mBEiJxaX28c4ajTC1Nw

Expomark Oy:n ja Energiafoorumi ry:n tiedote aiheesta:
http://www.expomark.fi/w/category/tiedotteet/

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli