Uutiset

Energiaseminaarin ytimessä ihminen

Granlundin tämän vuoden Energiaseminaarin teemana oli Smart Building.

Uutinen

Granlundin tämän vuoden Energiaseminaarin teemana oli Smart Building. Ajankohtaisuus ja kiinnostavat puhujat olivat lähes tuplanneet osallistujamäärän viimevuotisesta. Musiikkitalon Paavo-harjoitussalin 300-päinen yleisö vakuutettiin siitä, että fiksu rakentaminen on aina käyttäjälähtöistä.

Skotti Michael Mooney, Fujitsun Smart City Advisor, korosti, että fiksu kaupunki on sellainen, jossa ihmisten on helppo elää. Smart City ei ole konsepti, jonka voi rakentaa ihmisille – se täytyy tehdä yhdessä ihmisten kanssa. Vain avoimen demokraattisen prosessin kautta on mahdollista luoda fiksuja elinympäristöjä, joissa ihmiset viihtyvät. Yhdessä tekeminen vaatii kuitenkin rohkeutta ja nopeaa reagointikykyä toimijoilta. Mooney oli ihastunut Helsingin Kalasatamaan, jota hän kuvasi 25/7 kaupunginosaksi, mutta hänen suosikki Smart Citynsä on Chicago

- Chicago on jännittävä ja eloisa. Siellä on isoja ongelmia, mutta niiden ratkaisemiseksi on tehty isoja muutoksia.

Rohkeampaa tulevaisuutta?

Tulevaisuudentutkija Risto Linturi puhui tulevaisuuden älykkäistä kiinteistöistä ja sivusi esimerkiksi robotiikkaa, Thing2Data-sovelluksia, LiFi-verkkoa ja laajennetun todellisuuden mahdollisuuksia. Teknologia, ilmasto ja teollinen rakenne muuttuvat ja tuovat mukanaan mahdollisuuksia. Kriisi on se, ettemme me halua muuttua. Linturi ihmetteli, tarvitsemmeko todella 90-luvun kaltaisen tilanteen, jotta uskallamme taas kokeilla uusia ratkaisuja?

- Linturin lamavertaus herätteli. Suomessa pitäisi kokeilla rohkeammin. Rakennusalalla se on kuitenkin kallista – kuka uskaltaa pilotoida?, kommentoi Riitta Karvinen, Logicor Oy:sta.

Granlund julkaisi kiinteistöjen IoT-katsauksen

Juuri julkaistusta kiinteistöjen IoT-markkinakatsauksesta kertoivat Grandlundin johtava asiantuntija Susanna Sairanen ja Aalto-yliopiston professori, Granlundin johtava asiantuntija Heikki Ihasalo. Katsauksen mukaan kiinteistö- ja rakennustoimiala on hyvin alkutekijöissä IoT:n suhteen ja 90 % IoT-tarjoajista keskittyy vielä yksittäisten asioiden optimointiin sen sijaan, että IoT:ta hyödynnettäisiin prosessien kehittämiseen tai uuden asiakasarvon ja liiketoiminnan luomiseen. 

- Kiinteistöjen käyttäjät toivovat arjen helppoutta: älykäs työpäivä on sujuva aamutoimista kotiinpaluuseen saakka. Työpaikalla halutaan keskittyä omaan työhön. On tärkeää huomioida käyttäjät eikä suunnitella ja rakentaa teknologia edellä.

K-Kampus ja Uusi Lastensairaala hyvinä esimerkkeinä

Projektijohtaja Leif Backman Keskolta ja johtava asiantuntija Jukka Karhu Granlundilta esittelivät parin vuoden päästä nousevaa K-Kampusta, 2000 keskolaisen uutta, älykästä työpaikkaa. K-Kampusta on suunniteltu alusta asti käyttäjien kanssa: työskentely tapahtuu tällä hetkellä läpinäkyvästi eri yksiköistä koostetuissa työryhmissä. K-Kampus on osa Fiksu Kalasatama -hanketta, joten päätöksiä esimerkiksi saavutettavuuden suhteen tehdään kaupunginosan kanssa.

- Sain ahaa-elämyksen. IoT tai käyttäjien ICT on ihan eri asia kuin rakentamisen automaatio tai teknologia. Jotta rakennuttajat ja käyttäjät voivat toimia yhdessä, tarvitaan uusi kerros: integraatioratkaisutaso, kertoi toimitusjohtaja Miia Anttila Granlund Consultingista.

Uuden Lastensairaalan älykkäistä ratkaisuista kertoi toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö, erikoislääkäri Pekka Lahdenne. Maailman parhaan lastensairaalan suunnittelussa tavoitteena on toiminnan muutos, eivät uudet härpäkkeet. Lapsinäkökulma on ollut mukana alusta saakka. ICT-ratkaisuista Lahdenne nosti esille esimerkiksi reaaliaikaisen toiminnanohjauksen sisäpaikantamisen avulla. Sairaalassa sisäpaikannuksesta on konkreettista hyötyä potilaiden auttamiseen ja toiminnan tuottavuuteen.

Granlund Consultingin toimialajohtaja Ville Reinikainen ja Grandlundin johtava asiantuntija Rami Hursti pitivät viimeisen esityksen aiheesta Voimmeko saada kaiken – energiatehokkuus ja hyvinvointi kiinteistöissä. Lopputulemana oli käyttäjälähtöisyyden korostaminen: koneälyn laskentakaavioihin tulee z-akseli, joka kuvaa olosuhteita. Rakennuksen ylläpitovaiheessa kerätään suorituskyvyn lisäksi tietoa myös käyttäjätyytyväisyydestä, ja tämä data voidaan ohjata suoraan oikeille vastaanottajille.  

Juha Laine KJ-Kiinteistöjohdosta summasi päivän annin.
- Oli tosi hienoa, että tämän päivän seminaarissa ihminen oli keskiössä. Tekniikkaa ja insinööriosaamista meillä on kyllä ollut pitkään, mutta ihmisten takia näitä asioita viedään eteenpäin. Käyttäjälähtöisyys tuli esille monelta kantilta.

Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsin mukaan Smart Building -teema tuntui kiinnostavan osallistujia, sen verran vähän kuului muutosvastarintaa.
- Aidosti käyttäjälähtöinen toiminta on trendi, johon on vain pakko hypätä mukaan. Näitä ajankohtaisia asioita tullaan todennäköisesti käsittelemään myös ensi vuoden seminaarissa.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli