Uutiset

Energiatehokasta talotekniikkaa Santahamina-talossa

Monitoimirakennuksessa hyödynnetään Granlundin talotekniikkaosaamista useilta eri sektoreilta

Uutinen

Santahaminan-sotilassaaren uusi monitoimirakennus, Santahamina-talo, avattiin 23.2.2015. Talossa toimii Puolustusvoimien kansainvälinen keskus, Maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitos ja sotatieteellinen kirjasto.

Granlund vastasi Santahamina-talon taloteknisestä suunnittelusta, johon kuului sähkö- ja LVIA-suunnittelu, elinkaarikonsultointi sekä erikoisosaamisen Granlund Plus -palveluista tele-, AV- ja turvallisuussuunnittelu. Talotekniikkasuunnittelijat toimivat osana laajempaa suunnittelijaryhmää. ”Samaan ryhmään kuuluivat Granlundin suunnittelijoiden lisäksi arkkitehti-, GEO- ja rakennesuunnittelijat, eli kaikki suunnitteluratkaisut olivat yhteisiä ja viestimme tilaajaan päin yhtenäisenä ryhmänä”, kertoo Granlundin sähkösuunnittelun vastuuhenkilö Topi Volama.

Santahamina-talon kolmessa kerroksessa on noin 5700 neliötä ja hyvin erilaisia tiloja, kuten toimistoja, koulutus- ja majoitustiloja, kahvila, 300-paikkainen auditorio, kirjasto ja kuntosali. ”Suunnitteluhanke oli kuin tehty Granlundille, sillä pystyimme hyödyntämään samojen seinien sisällä laajaa suunnitteluosaamistamme erityyppisistä tilaryhmistä”, Volama mainitsee.

Maanpuolustuskorkeakoulun palvelupäällikkö, komentajakapteeni Jarmo Partanen kiittelee erityisesti Santahamina-talon av-suunnittelua, joka palvelee hyvin käyttäjien tarpeita. ”Kokonaisuutena talotekniikan suunnittelussa otettiin loppukäyttäjän vaatimukset ja toiveet hyvin huomioon”, hän kommentoi.

Energiatehokkuutta valaistustekniikalla

Rakennuksen arkkitehtuuri vaikutti erityisesti valaistussuunnitteluun. ”Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy:n ja Janne Kentalan luoma tiukka ja yksinkertainen arkkitehtuuri vaati harmonista, selkeää ja jopa ankaraa valaistusta”, kertoo Granlundin valaistussuunnittelusta vastannut Matti Syrjälä. ”Valaistus ei saanut muuttua liian rajusti eri tilojen välillä. Ulkovalaistuksessa taas haimme dramatiikkaa, ja perinteisten pylväsvalojen tasapaksun valon sijaan hyödynsimme valonheittimien luomia kontrastieroja”, hän jatkaa.

Santahamina-talon energiankulutuksen tavoitearvot olivat tiukat, mutta turvallisuuteen ei valaistuksella tarvinnut puuttua. ”Nykyaikaiset valvontakamerat pystyvät ottamaan erinomaisia kuvia niukassakin valaistuksessa”, Syrjälä toteaa. ”Energiatehokkuutta haimme LED-tekniikalla ja loisteputkilla, ja useissa tiloissa valaistusta säädetään käytön mukaan tai läsnäolo- ja päivänvaloantureilla”.

Lisätietoja:
Topi Volama
Ryhmäpäällikkö, sähkö, Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Matti Syrjälä
Valaistussuunnittelija, Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Markku Myllys
AV-tekniikka ja ICT-järjestelmät, Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli