Uutiset

Fortumin konesaliyhteistyö malliesimerkki hukkalämmön hyödyntämismahdollisuuksista

Kirkkonummella sijaitsevan datakeskuksen 12 000–15 000 megawattitunnin hukkalämpö ei enää karkaa harakoille. Energia otetaan talteen datakeskuksen jäähdytysveteen ja siirretään lämpöpumpuilla Fortumin kaukolämpöverkkoon Kirkkonummella ja Espoossa.

Uutinen

”Alun perin projektissa oli tarkoitus lisätä datakeskuksen jäähdytyskapasiteettia ja hyödyntää samalla ylimääräinen lämpöenergia paikallisesti”, kertoo Granlundin datakeskuksiin erikoistuneen Mission Critical -osaston LVI-ryhmäpäällikkö Petteri Hajanti. ”Hyödyt olisivat kuitenkin rajoittuneet talvikuukausiin. Datakeskuksen yhteistyö Fortumin kanssa oli kokonaistarkastelussa paras vaihtoehto, jossa datakeskus saa tarvitsemaansa jäähdytysenergiaa ja Fortum ympäristöystävällisen kaukolämmön tuotantoyksikön.”

Kestävä ratkaisu oli yhteinen tavoite

Granlundin vastuulla oli eri vaihtoehtojen hyötyjen ja taloudellisuuden puolueeton selvitys molempien osapuolten kannalta. Lisäksi Granlund vastasi lämpöpumppulaitoksen taloteknisestä suunnittelusta, paikallisvalvonnasta ja käyttöönottokokeista.

”Projekti toteutettiin toiveittemme mukaan yhtä aikaa ja avoimesti molemmille osapuolille”, kiittelee kehityspäällikkö Ilkka Möttönen Fortumin Asset Management -tiimistä. ”Meille oli etua myös siitä, että Granlund tunsi datakeskusten toimintaympäristön ja lämpöpumppusovellukset hyvin ennestään.”

Lämpöpumppupohjaiset ratkaisut istuvat hyvin Fortumin visioon.

”Haluamme edistää vastaavia hankkeita jatkossakin ja kehittää kaukolämpöjärjestelmiämme esimerkiksi lisäämällä hukkalämpöjen talteenottoa ja hajautettua tuotantoa. Suurin haaste on lämmönlähteiden saatavuus, riittävä koko ja sijainti suhteessa kaukolämpöverkkoomme. Nyt kaikki oli kohdallaan!”

Vihreät arvot energiaintensiivisellä alalla?

Datakeskusbisnes on yksi voimakkaimmin kasvavista aloista. Granlundilla pyritään aktiivisesti kehittämään ratkaisuja, joilla vähennetään datakeskusten aiheuttamaa hiilidioksidikuormaa.

”Datakeskukset kuluttivat sähköenergiaa vuonna 2015 noin 400 terawattituntia, joka vastaa 2–3 prosenttia maailman sähkönkulutuksesta”, Hajanti kertoo. ”Datakeskusten aiheuttama ympäristökuormitus onkin jo samalla tasolla lentoliikenteen kanssa.”

Hiilidioksidijalanjäljen pienentäminen vaatii sekä uusiutuvien energianlähteiden käyttöä että lämmöntalteenottoa.

”Fortumin ja datakeskuksen yhteistyö on hyvä esimerkki askelista kohti ympäristöneutraalia tai jopa -positiivista datakeskusta”, Hajanti jatkaa. ”Lämmön talteenotto datakeskuksesta pienentää Fortumin kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöjä yli 3000 tonnia vuodessa.”

Granlund on mukana Nordic Digital Business Summit -messuilla 5. lokakuuta 2017 ja tapahtuman sponsori. Tule tapaamaan asiantuntijoita ständille B4 ja kuulemaan alan uusimmista tuulista!

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli