Uutiset

Granlund mukana ”Integrating Project Delivery” – kirjan sisällöntuottajana

Kirjan taustat Yhdysvaltojen Kaliforniassa, Granlundin osuus energiasimuloinneissa.

Uutinen

Yhdysvalloissa on julkaistu IPD – sopimusmallia käsittelevä kirja ”Integrating Project Delivery”, jonka taustalla on joukko ihmisiä Stanfordin yliopistosta ja paikallisesta DPR Construction – urakoitsijayrityksestä. Kirja kertoo käytännönläheisesti, miten Stanfordin yliopiston CIFE – keskus (Center for Integrated Facility Engineering) sekä DPR Construction ovat toteuttaneet rakennushankkeita Kalifornian alueella käyttäen IPD – sopimusmallia sekä Lean Construction – metodeja.

Kirjan taustalla ovat erityisesti Martin Fischer ja Howard Ashcraft (Stanford CIFE) sekä Atul Khanzode ja Dean Reed (DPR Construction).

Granlund on yhdessä DPR:n kanssa toteuttanut ison laboratoriorakennuksen energia-analysoinnin, jossa on huomioitu elinkaarenaikainen toiminta. Tämän hankkeen positiivisten kokemusten perusteella kirjaan päätyi kuvaus energiasimulointitehtävistä kiinteistön elinkaaren eri vaiheissa.

- Granlundin osuus keskittyy erityisesti siihen, kuinka energiasimuloinnit ja niiden toteutumisen seuranta tulisi suorittaa, kun halutaan kiinteistön toimivan käytön aikana suunnitellusti, kertoo Granlundin Innovaatiot ja Kehitys–osaston teknologiajohtaja Tero Järvinen.

IPD malli on erittäin lähellä Suomeenkin jalkautunutta Allianssimallia, mutta IPD:ssä otetaan sopimusteknisesti vahvemmin kantaa käytettäviin menetelmiin. Muun muassa Lean, tiimien vahva integrointi sekä tietomallinnus ovat mallin keskiössä.

Kirja antaa konkreettisen kuvan nykyrakentamisen mahdollisuuksista, kun eri toimijoista koostuva projektitiimi pystytään integroimaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

- Kirjalla on käytännön painoarvoa, sillä DPR on toteuttanut useita IPD hankkeita viimeisen 10 vuoden aikana. On hienoa, että olemme saaneet olla projektissa osaltamme mukana, kuvailee Järvinen.

 

Kirjan voi tilata esimerkiksi Wiley.comista.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli