Uutiset

Granlund Tampere Oy mukana Näsilinnan peruskorjauksessa

Sähkö- ja valaistussuunnittelua 117-vuotiaassa palatsissa

Uutinen

Näsilinna (keväästä 2015 Museo Milavida) on palatsimainen kartanorakennus Tampereen Näsikalliolla. Vuonna 1898 rakennetun ja sittemmin pahasti rapistumaan päässeen Näsilinnan peruskorjaus aloitettiin vuonna 2013 aikomuksena avata siihen valmistuttuaan vuonna 2015 ravintola ja museo. Granlund Tampere Oy on mukana Tampereen kaupungin tilakeskuksen tilaaman peruskorjauksen sähkö- ja valaistussuunnittelussa. Kohde luovutetaan tilaajalle helmikuun alussa. Museotilat avataan keväällä ja ravintola kesän aikana.

Reilu 15 vuotta remonttia odottanut rakennus purettiin peruskorjauksessa sisältä ja rakennettiin kokonaan uudelleen. Sähköistyksen osalta kiinteistöön tehtiin nykyaikaiset turvamääräykset täyttävät turvallisuusjärjestelmät ja nykyaikainen sähköverkko. Museovirasto piti huolen peruskorjauksen edetessä, että rakennuksessa säilytettäisiin mahdollisimman paljon vanhaa, joka toi sähkösuunnittelulle omat haasteensa.

”Kohteen haastavuus esittäytyi varsinkin rakennuksen isoissa aulasaleissa, joissa ylimääräisten reikien tekeminen rakenteisiin oli kielletty ja tästä huolimatta piti saada kaiuttimet, oviautomatiikka ja muu sähköistys seinille ja oviympäristöihin. Totta kai tekniikka piti myös saada hyvin ”maastoutettua” 1800-luvun tyylisiin kipsikoristeseiniin ja koristeellisten salien muuhun vanhaan arkkitehtuuriin”, kertoo Näsilinnan sähkösuunnittelija Heikki Wilen Granlund Tampere Oy:stä.

Valaistuksen osalta haettiin kohteelle sen ansaitsemaa arvokasta tunnelmaa valitsemalla kuitenkin helposti muunneltavia ratkaisuja. Rakennuksen sisäpuolelle valikoitui hieman yllättäen jopa futuristisia valaisimia, jotka tuovat erityisesti pääaulaan dramaattista tunnelmaa. Muihin saleihin sijoitettiin maltillisemmin kristallikruunuja.

Julkisivun valaistuksessa haluttiin korostaa rakennuksen vanhaa arkkitehtuuria ja muotoja. Suunnittelussa käytettiin visualisoinnin apuna 3D-ohjelmaa, jotta valaistusperiaatteet ja valaisinten sijoituspaikat saatiin hahmoteltua. Myöhemmässä vaiheessa järjestettiin lisäksi julkisivun koevalaistus, jossa tutkittiin erilaisia valaistustapoja ja asennuspaikkoja, sekä päätettiin toteutettavat ratkaisut.

”Julkisivuvalaistuksen suuntaukset ovat parhaillaan käynnissä, joten alkuperäisen nimensä takaisin ottanut Milavida seisoo pian ylväänä puiston paraatipaikalla ja näkyy eri puolille Tampereen keskustaa myös pimeän aikaan”, kommentoi kohteen valaistussuunnittelija Matti Syrjälä Granlund Oy:stä.

Lisätietoja:
Heikki Wilen
Projektipäällikkö, sähkö
Granlund Tampere Oy
p. 010 759 2625
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Matti Syrjälä
Valaistussuunnittelija
Granlund Oy
p. 010 759 2027
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Tutustu Näsilinnaan eli Museo Milavidaan: https://www.virtualtampere.com/nasilinna

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli