Uutiset

Kansallisgalleria arvostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kiinteistöjen korjausrakennusosaamista

Granlundin omistukseen vuoden alussa siirtynyt Taltec Oy vastasi Senaatti-kiinteistöjen omistaman ja Kansallisgallerian käyttämän Ateneumin korjausrakennushankkeesta 2014–2016.

Uutinen

Granlundin omistukseen vuoden alussa siirtynyt Taltec Oy vastasi Senaatti-kiinteistöjen omistaman ja Kansallisgallerian käyttämän Ateneumin korjausrakennushankkeesta 2014–2016.

- Vastuullamme oli projektinjohto, rakennuttaminen, valvonta ja LVIA-suunnittelu, kertoo Granlund Oy:n korjausrakentamisen osastonjohtaja Tapani Muttonen. Ylläpitokorjauksia tehtiin pääasiassa vesikattorakenteissa ja katon alla olevissa teknisissä tiloissa. Myös rakennusautomaatiota uusittiin, ja Ateneum liitettiin kaukokylmään.

Kansallisgallerian kiinteistöpäällikkö Harri Toivosen mukaan korjaushankkeen onnistuminen vaati projektinjohdolta kokemusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ja erityistä turvaa vaativien kiinteistöjen peruskorjauksista.

- Projektinjohdon asiantuntemus oli esimerkillistä, samoin kyky tehdä yhteistyötä tilaaja Senaatin ja käyttäjä Kansallisgallerian kanssa. Suunnitteluun varattiin riittävästi aikaa, ja LVI-suunnittelija osasi työskennellä niin Kansallisgallerian kuin sen oman LVI-tekniikan asiantuntijankin kanssa.

Uudet turvaohjeet kattotyöskentelyyn

Peruskorjauksen tärkein kohde oli vesikaton uusiminen Museoviraston valvonnassa. Osa salien alkuperäisistä valoullakoista oli suojeltuja, mutta osan tilalle rakennettiin normaalit vesikattorakenteet.

- Uudistukset vaikuttivat näyttelytoimintaan, olosuhteisiin ja energiankulutukseen, kertoo Muttonen. Samassa yhteydessä uusittiin myös valoullakoiden kautta tuleva näyttelyvalaistus LED-valaisimiksi.

- Hankkeen projektinjohto vaikutti siihen, että saimme päivitettyä samalla myös kattoturvatuotteet ja huoltotöiden turvaohjeet, Toivonen kertoo. Katolle ei ole enää asiaa edes tilaajalla ilman oikeanlaista perehdytystä. Lisäksi projektinjohto katsoi tilannetta laajemmin, ja nyt samankaltaiset turvaohjeet ovat käytössä kaikissa Senaatti-kiinteistöjen omistamissa Kansallisgallerian kohteissa.

Kävijämäärät ennallaan koko remontin ajan

Museo oli auki remontin ajan, joten erityistä huomiota kiinnitettiin rakennuksen ulkonäköön, käyttäjien turvallisuuteen ja työskentelytapoihin, kuten kosteuden hallintaan.

Peruskorjauksen aikana Ateneumin ulkoasu muuttui, mutta projektinjohto sai urakoitsijan toimimaan niin, että museo näytti olevan koko ajan auki, Toivonen toteaa. Kävijät löysivät meidät edelleen, eikä remontti vaikuttanut yleisömääriin. Peruskorjauksen jälkeen myös Ateneumin ylläpitokulut ja energiankulutus ovat olleet laskusuunnassa.

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli