Uutiset

Keskitetyllä järjestelmällä pienempään kokonaisjäähdytystehoon

Vaasan keskussairaalalla käytössä Granlund Pohjanmaan suunnittelema ainutlaatuinen aluejäähdytysjärjestelmä

Uutinen

Granlund Pohjanmaa on suunnitellut Vaasan keskussairaalaan ainutlaatuisen aluejäähdytysjärjestelmän, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön keväällä 2014 ja sen jälkeen sitä on laajettu jo useaan rakennuksen. Järjestelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Samaa periaatetta noudattava ammoniakkijäähdytyslaitos on toteutettu aiemmin Tukholman Karoliiniseen sairaalaan, jossa käyttökokemukset ovat olleet positiivisia.

Uudella keskitetyllä aluejäähdytysjärjestelmällä päästään jäähdytyksessä pienempään kokonaistehoon sekä parempaan hyötysuhteeseen. ”Ammoniakki oli ympäristöystävällinen valinta kylmäaineeksi. Uudella järjestelmällä saavutetaan myös energiankulutuksen hyötysuhteelta tehokas jäähdytyksen tuotanto. Jäähdytyskoneistot sijoitettiin erilliseen tekniseen rakennukseen, joten järjestelmä on nyt turvallinen ja huoltotoiminnot voidaan hoitaa käytännöllisesti häiritsemättä sairaalan toimintaa”, kertoo jäähdytysasiantuntija Timo Heikkilä Granlund Tampere Oy:stä.

”Painotimme jäähdytysjärjestelmän valinnassa jäähdytyksen riittävyyttä, laitteiston toimintavarmuutta ja taloudellisuutta. Aluejäähdytyksen myötä voimme poistaa noin 40 tavanomaista jäähdytysyksikköä”, kertoo Håkan Knip, Vaasan sairaanhoitopiirin tekninen päällikkö.

Jäähdytysjärjestelmä tulee valmistuttuaan kattamaan koko sairaala-alueen ja pääputkiverkoston pituudeksi tulee jopa 2000 m. Aluejäähdytysverkostosta on tällä hetkellä rakennettu yli puolet. Käyttökokemukset ovat tässä vaiheessa vielä vähäisiä, mutta sitäkin positiivisempia. ”Uudessa sairaalarakennuksessa, jossa aluejäähdytys oli käytössä vuosisadan kuumimpana kesänä 2014, jäähdytys toimi moitteettomasti”, Knip mainitsee. Myös kesällä 2015 järjestelmä toimi hyvin.

Lauhdelämpöä lämmitykseen

Aluejäähdytysjärjestelmään toteutettiin jäähdytyksen lisäksi myös lämpöpumppu, jota käytetään keskussairaalan uuden W-rakennuksen lämmitykseen. Jatkossa lauhdelämpöä on mahdollista hyödyntää myös muissa lämpöä tarvitsevissa kohteissa. W-rakennukseen on toteutettu hankkeen aikana myös koko sairaala-alueen kattava varavoimajärjestelmä.

Rakentajana hankkeessa on toiminut Are Oy ja rakennuttajana Vaasan Sairaanhoitopiiri.

Lisätietoja:

Timo Heikkilä
kylmätekniikka, jäähdytys
Granlund Tampere Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Ola Wistbacka
kylmätekniikka, jäähdytys
Granlund Pohjanmaa Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Tom Ahlsved
automaatiosuunnittelu
Granlund Pohjanmaa Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli