Uutiset

Konesalien lämmöntalteenotolla miljoonasäästöt

Granlundin asiantuntijat kehittämässä hukkalämmön talteenottoa

Uutinen

Tämän hetken ennusteiden mukaan konesalien energiankulutus tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2020 mennessä. Tuolloin konesalit kuluttavat seitsemän prosenttia (7%) kaikesta maailman sähköenergiasta.

Granlund on suunnittelemassa useita megawattiluokan lämmöntalteenottohankkeita konesaleihin ja yrityksen sisällä on tehty mittava määrä tutkimus- ja optimointityötä uusien lämmöntalteenottosovellusten parissa. Granlundilta valmistuu loppuvuonna myös aihetta käsittelevä diplomityö.

Konesalit ympärivuotisina lämmönlähteinä, jopa kokonaisille asuinalueille

Kaikki palvelimien kuluttama sähköenergia muuttuu lämmöksi, joten tietokonesalit tarjoavat ympärivuotisen ja tasaisen lämmönlähteen.

Konesalien hukkalämmön hyödyntämisen mahdollisuudet ovat suuria. Tämän vuoksi aina uusia hankkeita suunnitellessa, tulisi tarkastella eri vaihtoehdot konesalissa syntyneen lämmön hyötykäytölle. Lämpöenergia on mahdollista ottaa talteen omassa kiinteistössä tai hyödyntää esimerkiksi kokonaisten asuinalueiden lämmityksessä kaukolämpöverkon kautta.

Laskelmat ja analyysit osoittavat, että tietokonesalien lämmöntalteenottohankkeet ovat lähtökohtaisesti aina kannattavia ja takaisinmaksuajat parhaissa sovelluksissa vain muutamia vuosia. Tietokonesalien lämmöntalteenottoon panostaminen voi tuoda jopa miljoonien säästöt elinkaarikustannuksissa sekä konesalitoimijalle että energiayhtiölle. 

Lämmön talteenotto on energiatehokas toimenpide, joka omalta osaltaan edistää Suomen tavoitetta vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa. Valmisteilla on myös globaali standardi, jossa hukkalämmön hyödyntäminen määritellään yhdeksi keskeiseksi suorituskykymittariksi (KPI) konesaleissa.

Lisätiedot:

Suunnittelujohtaja Jari Innanen, Granlund Oy
jari.innanen(a)granlund.fi
050 563 8233

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli