Uutiset

Konsultointi digitalisoituu – tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia

Granlund Consultingin aamiaisseminaarissa pohdittiin, kuinka asiakkaalle voitaisiin tuottaa entistä enemmän lisäarvoa digitaalisuuden ja tekoälyn avulla.

Uutinen

Granlund Consulting Oy järjestää vuosittain sisäisen aamiaisseminaarin, jossa käsitellään konsultoinnin trendejä. Tänä vuonna teemana oli digitaalisuus konsultoinnissa. Yksi keskeisimmistä aiheista olikin, kuinka tulevaisuudessa voitaisiin tuottaa asiakkaalle entistä enemmän lisäarvoa digitaalisuuden ja tekoälyn avulla.

Digitaaliset kenttätyökalut tehostavat valvontaa

Projektipäällikkö Timo-Mikael Sivula esitteli, kuinka digitaalisilla kenttätyökaluilla saadaan tehostettua kohdekartoituksia sekä erilaisten hankkeiden urakoiden valvontaa. Oikeanlaisilla työkalujen valinnalla tehostetaan työtä ja mahdollistetaan esimerkiksi valvojan oikea-aikainen käynti. Samalla työmaa etenee tehokkaammin, kun työntekoa ei ole välttämätöntä keskeyttää valvojan vuoksi. Kaikki voidaan dokumentoida digitaalisesti ja valvoja voi tarkistaa työsuorituksen välittömästi. Tarvittaessa lupa jatkaa töitä voidaan myös myöntää samalla.

Avoin data tuottaa uusia palveluita

Johtava asiantuntija Simo Turunen kertoi paikkatiedon ja avoimen datan hyödyntämisen mahdollisuuksista niin yksittäisen kiinteistön kehittämisen kannalta kuin myös aluekehityshankkeissa. Nyt jo avoimen datan yhdistämisellä ja analysoinnilla voidaan tuottaa uutta tietoa, joka tarjoaa asiakkaalle lisäarvoa tuottavia palveluita. Paikkatieto toimii myös hyvänä työkaluna alueiden kehittämisessä ja laadunvarmistuksessa.

Digitaalinen kuntoarvio nopeuttaa työtä

Johtava asiantuntija Topi Korpela avasi Granlund Managerin käyttömahdollisuuksia kiinteistöjen kuntoarvioissa. Digitaalinen kuntoarvio suoraviivaistaa prosesseja ja tehostaa työtä. Granlund Managerin mobiilisovellus mahdollistaa työskentelyn kohteessa, ja tarkastuksesta saa luotua helposti kunnossapidon PTS:ään toimenpide-ehdotukset kustannuksineen ja aikatauluineen. Granlund Manager mahdollistaa kiinteistöjen ylläpidon portfolionäkökulmasta, ja se tarjoaa yksittäisten kiinteistöjen staattiset kuntoarviotiedot aktiiviseen käyttöön.

Tekoälyä talotekniikan ohjaamiseen ja kiinteistöjen käytön optimointiin

Energia-asiantuntija Waltteri Salmi avasi näkymiä hiukan pidemmälle tulevaisuuteen ja kertoi, kuinka tekoäly vapauttaa konsultin mekaanisesta numeroiden pyörittämisestä auttaen samalla kehittämään asiakkaille entistä parempaa ja monipuolisempaa palvelua. Tällä hetkellä käytämme datan analysointiin erilaisia alustoja, mutta kiinteistöjen ylläpidossa tekoälyllä olisi vielä paljon enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi talotekniikan ohjaamiseen ja kiinteistöjen käytön optimointiin.

Kiinteistön suorituskykymittarit käyttöön

Teknologiajohtaja Ken Dooley niputti päivän yhteen ja esitteli kiinteistön suorituskykymittarit, joiden avulla kiinteistön käyttöä pystytään seuraamaan ja optimoimaan. Kiinteistön mittaroidusta datasta saadaan luotua automaattiset määrämuotoiset raportit, joiden avulla kiinteistön omistaja pystyy seuraamaan kiinteistöjään reaaliajassa.

Kiinteistö- ja rakennusala on jo pitkällä digitaalisuuden kehittämisessä, mutta vielä paljon on tehtävissä. Alalla on vielä suuri potentiaali tehokkuuden parantamiseen entisestään.

Kirjoittaja: Timo-Mikael Sivula, projektipäällikkö

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli

Haluatko kuulla lisää?