Uutiset

Kuinka käyttäytymisen muutos vaikuttaa energiatehokkuuteen?

Demos Helsingin ja Granlundin hackathon ideoi uutta vanhoihin toimistorakennuksiin

Uutinen

Demos Helsinki ja Granlund järjestävät 4.5. käyttäytymiseen, energiatehokkuuteen ja rakennettuun ympäristöön liittyvän Hackathon-tapahtuman. Hackathonissa tuotetaan nopeita ratkaisuja, joilla voidaan sysätä vanhojen toimistorakennusten käyttäjien käyttäytymistä energiaystävälliseen suuntaan. Loppuratkaisut ovat kaikkien osallistujien käytettävissä. Granlund on hankkeessa mukana löytääkseen ja testatakseen innovaatioita, jotka parantavat Granlund Manager -ohjelmiston palvelutarjontaa. Tapahtuma on osa kansainvälistä Smart Retro -hanketta, jossa tehdään innovatiivisia kokeiluja, palveluja ja ratkaisuja olemassa olevan rakennuskannan päästöjen vähentämiseksi.

Käyttäytymis- ja energiaekspertit sekä koodarit yhdessä

Hackathoniin kokoontuu yhteensä 24 energia- ja IT-alan sekä käyttäytymistieteen asiantuntijaa. Tapahtuman päätavoite on kehittää nopeasti kevyitä työkaluja, joilla käyttäytymistä voidaan muuttaa siten, että rakennusten käyttäjät kuluttavat vähemmän energiaa. Käytännössä ratkaisu voisi olla esimerkiksi kilpailu, joka saa ihmiset käyttämään hissin sijasta portaita. Työn etenemistä voi seurata 4.5. iltapäivälllä Twitterissä #behaviourhack, ja tuloksista kuulemme lisää toukokuun aikana.

”Tuomme ensimmäistä kertaa Suomessa yhteen käyttäytymis- ja energiaekspertit sekä koodarit”, kertoo tapahtumaa järjestävä Demos Helsingin tutkija, Mikko Annala. ”Tarkoitus ei ole tehdä valmista heti, vaan hyödyntää monitaustaista osaamista ja saada aikaan paljon ja nopeasti.”

Käyttäytymistä ei usein huomioida, kun puhutaan rakennusten energiatehokkuudesta. Käyttäytymisen muutoksen erilaiset sovellukset voivat tarjota merkittäviä energiansäästömahdollisuuksia, ja esimerkiksi Iso-Britanniassa hallintorakennuksissa tehdyssä kokeilussa saavutettiin vuodessa 10 prosentin energiasäästöt käyttäytymislähtöisiä menetelmiä hyödyntämällä. Edut saattavat koskea eniten juuri vanhempaa rakennuskantaa, joissa älykkäitä ratkaisuja ei lähtökohtaisesti ole ja niiden jälkikäteisasentamiset vaativat investointeja.

Mikä on Smart Retro?
Smart Retro -hankkeessa etsitään uusia tapoja ja yhteistyömalleja, joilla kaupunkialueita voidaan kehittää älykkäiden ja kestävien palveluiden avulla. Viimeisen vuoden ajan Smart Retrossa on yhteiskehitetty laajan rakennetun ympäristön toimijajoukon kanssa uusia kaupunkipalveluita. Kymmenen palvelukokeilua on käynnistynyt kevään 2015 aikana. Ajatushautomo Demos Helsingin johtama Smart Retro on osa pohjoismaalaista Nordic Built -aloitetta.

Lisätietoa:

Ken Dooley
Ryhmäpäällikkö, ympäristö
Granlund Oy
p. 050 315 2417
etunimi.sukunimi@granlund.fi
@KenDooley

Mikko Annala
Researcher / demoshelsinki.fi
040 778 6062
Skype: mikko_annala
fi.linkedin.com/in/mikkoannala/
http://twitter.com/mikkoannala

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli