Uutiset

Länsimetron talotekniikassa korostuu henkilöturvallisuus

Granlund Länsimetron LVISA-suunnittelijana

Uutinen

Länsimetron toisen vaiheen suunnittelijavalinnat on päätetty ja sopimukset allekirjoitettiin 22.12.2014. Granlund jatkaa hankkeessa LVI-suunnittelijana yhteistyössä Rambollin kanssa ja on lisäksi valittu sähkö- ja rakennusautomaatiosuunnittelijaksi konsulttiryhmässä Nissinen Niemistö Granlund. Toimeksiannot sisältävät toisen vaiheen asemat, metrovarikon sekä tunneliosuudet.

Granlund on vastannut Länsimetron ensimmäisessä vaiheessa LVI- ja palontorjunnan suunnittelusta. ”Länsimetron ensimmäisessä vaiheessa on kiinnitetty erityishuomiota mm. vaativiin savunpoistoratkaisuihin sekä henkilöturvallisuuden huomiointiin. Toisen vaiheen suunnittelussa pystymme hyödyntämään näitä pääperiaatteita”, kertoo suunnittelusta Granlundin LVI-osastonjohtaja Paavo Tikkanen.

Henkilöturvallisuus on keskeistä myös sähkösuunnittelussa. ”Länsimetro on sähköteknisesti haasteellinen projekti, jossa korostuvat suuri sähkö- ja turvajärjestelmien määrä sekä erittäin vaativat henkilöturvavaatimukset”, kommentoi Granlundin sähköosastonjohtaja Matti Urjo.

Talotekniikan merkitys länsimetron suunnittelussa on keskeinen, sillä sen avulla varmistetaan hyvät sisäolosuhteet mahdollisimman energiatehokkaasti sekä turvallinen poistuminen syvältä maan alta tulipalon kaltaisissa poikkeustilanteissa. Ratkaisuihin kuuluvat mm. poikkeuksellisen pitkät ilmanvaihtokanavat, taajuusmuuttajaohjatut savunpoisto- ja korvausilmajärjestelmät sekä poistumisteiden ylipaineistuspuhaltimet. Energiatehokkuus taataan esimerkiksi lämmön talteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdon ohjauksella. Varavoimakoneita jäähdytetään perusvesialtaan vedellä.

Länsimetro toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen käsittää kahdeksan asemaa ja 14 kilometriä pitkän ratalinjan Ruoholahdesta Matinkylään. Toinen vaihe eli Matinkylä-Kivenlahti -osuus on seitsemän kilometriä pitkä ja sen varrella ovat asemat: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti sekä Sammalvuoren maanalainen metrovarikko. Kaikki osuudet rakennetaan maan alle.

Länsimetron ensimmäisen vaiheen rakentaminen saadaan päätökseen vuoden 2015 lopulla ja liikennöinti alkaa syksyllä 2016. Metro Matinkylästä Kivenlahteen valmistuu vuonna 2020.

Länsimetro tulee valmistuttuaan palvelemaan noin 170 000 matkustajaa päivittäin.

Lisätietoa:

Paavo Tikkanen
osastonjohtaja, LVI, Granlund Oy
p. 050 5638 223, etunimi.sukunimi@granlund.fi

Matti Urjo
osastonjohtaja, sähkö, Granlund Oy
p. 050 525 2242, etunimi.sukunimi@granlund.fi

http://www.lansimetro.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli