Uutiset

Länsiterminaali 2 on vuoden sisävalaistuskohde

Granlundilla valaistus- ja sähkösuunnittelu kohteeseen

Uutinen

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n asiantuntijaseminaarissa palkittiin tänään Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Helsingin Sataman Länsiterminaali 2, ja ulkovalaistussarjan voitti Muuramen kirkko. Lisäksi kunniamaininnan sai Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus.

Granlund on vastannut Länsiterminaali 2:n valaistuksesta ja sähkösuunnittelusta kokonaisuudessaan.

Tuomariston mukaan Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 on hyvä esimerkki arkkitehtuurin, toiminnallisuuden ja valaistuksen yhdistämisestä. Suunnittelu perustuu harkittuun kokonaiskonseptiin, jota eri suunnittelualojen hyvällä yhteistyöllä on pystytty noudattamaan. Terminaali on rakennettu palvelemaan nopeaa reittiliikennettä, joten valaistuksen yhtenä tehtävänä on ohjaaminen.

Länsisataman terminaalin valaistussuunnittelussa yksinkertainen lineaarisen valoviivan idea erilaisin kattoon ja käsijohteisiin tehdyin sovelluksin tukeekin oivaltavasti väkimassojen johdattelua terminaalirakennuksessa valon avulla. Toisen kerroksen suuresta aulasta avautuu upea näköala merelle. Valtavat ikkunat mahdollistavat myös päivänvalon hyödyntämisen vyöhykkeittäin päivänvalosensoreiden avulla. Valaisimet ja muu tekniikka on onnistuttu integroimaan erinomaisesti puurimoista tehtyyn kattorakenteeseen, jonka johdosta tilavaikutelma on rauhallinen ja häikäisemätön. Tässä kohteessa valaistus integroituu arkkitehtuuriin ja näin sen pitää tuomariston mukaan ollakin.

Vuoden valaistuskohde kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Vuoden valaistuskohde -kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Kilpailu järjestettiin nyt 16. kerran. Jo viidettä kertaa se järjestettiin erikseen kahdessa sarjassa: sisä- ja ulkovalaistus. Voittajakohteet jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris -kilpailuun.

Helsingin Sataman Länsiterminaali 2

  • Rakennuttaja: Ari Parviainen, Helsingin Satama Oy
  • Arkkitehti: Tuomas Silvennoinen ja Pekka Mäkelä, PES-Arkkitehdit Oy
  • Valaistussuunnittelija: Sanna Forsman ja Matti Syrjälä, Granlund Oy
  • Sähkösuunnittelija: Tero Nieminen, Granlund Oy
  • Sähköurakoitsija: LSK Group Oy

 

Lisätietoa

Tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki, puh. 050 3645264

Kilpailun asiamies Heikki Härkönen, puh. 0400 869339

Valaistussuunnittelija Sanna Forsman, puh. 050 3522 751, etunimi.sukunimi@granlund.fi 

Projektipäällikkö Tero Nieminen, puh. 040 641 8782, etunimi.sukunimi@granlund.fi 

Valokuvia palkituista kohteista ja palkintojenjaosta: http://www.valosto.com/tiedostot/vuodenvalaistuskohde2017_kuvat/

Lue tiedote kokonaisuudessaan: http://www.valosto.com/ajankohtaista

Kuva: Mikael Linden

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli