Uutiset

Lux Helsinki tulee suurempana kuin koskaan - Granlundin nimikkoteoksena 12-metrinen, elektropoppia soiva heiluriaalto

Lux Helsinki 2017, kuva: Kirsi Tuura, Helsinki Marketing. Teoksen nimi on Maa jalkojemme alla ja tekijä on Teemu Lehmusruusu.

5.–9.1.2019 järjestettävä Lux Helsinki on tällä kertaa laajempi kuin koskaan aiemmin: 30 teoksen voimin valofestivaali ulottuu Kansalaistorilta Etu-Töölöön ja satelliittikohteiden kautta Kaapelitehtaalle ja Hanasaareen saakka.

Uutinen

Lux Helsinki -valotaidefestivaali kokoaa yhteen kansainvälisiä menestysteoksia ja uniikkeja tilaustöitä sekä esittelee Suomen ikonisimpia monumentteja uudessa valossa.

Granlund on jo kolmatta kertaa mukana Lux Helsingin yhteistyökumppanina.

”Kaupunkikulttuurin edistäminen on lähellä sydäntämme, sillä kiinteistö- ja rakennusalan toimijana koemme yhteisen ympäristömme kehittämisen tärkeäksi. Valotaide on loistava tapa ilahduttaa ja lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia”, kertoo Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi.

Lux Helsinki esittelee sekä kotimaista että kansainvälistä valotaiteen huippuosaamista. Kansalaistorilta Finlandia-talon ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle kulkeva reitti on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisena kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestyksessä. Reitin teosten lisäksi Lux Helsingin satelliittiteoksia ja -teoskokonaisuuksia nähdään Vanhalla ylioppilastalolla, Annantalolla, Kaapelitehtaalla ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa.

”Monipuolinen Lux Helsinki 2019 esittelee uutta ja vanhaa Helsinkiä: se juhlistaa yhtä lailla uutta keskustakirjastoa kuin muistelee Vanhan ylioppilastalon historiaa. Isot mediaseinät muuntuvat hetkeksi taiteen välineiksi ja taiteen avulla pureudutaan isoihin tulevaisuuden kysymyksiin”, Lux Helsingin kuraattori, Granlundin esitystekniikan johtava asiantuntija Ilkka Paloniemi kertoo.

Insinöörisuunnittelun, konepajaosaamisen ja valosuunnittelun taidonnäyte

Nervanderin puistikkoon rakentuva Granlundin nimikkoteos Large Pendulum Wave on hollantilaisen Ivo Schoofsin kineettinen valoteos, jonka toiminta perustuu painovoimaan ja ohjelmoituun valoon. Teos on tunnetun, eri mittaisten heilureiden aiheuttaman ilmiön eli heiluriaallon, isoin versio. Lux Helsingissä nähtävässä versiossa on mukana myös suomalaisen elektronisen musiikin yhtyeen, Op:l Bastardsin uudelleen miksaama versio elektropop-klassikostaan Scorpius.

”Heiluriaalto palautuu aina lepotilaan painovoiman vaikutuksesta, ja kun heilureiden varsien pituudet ovat tasavälisen erimittaisia, näyttää lepotilaan palautuminen kiinnostavat kuvionsa aina seesteisistä siniaalloista kaoottisen sekamelskaan”, kuvailee Ilkka Paloniemi. ”Teos on yli kymmenen metriä korkea insinöörisuunnittelun, konepajaosaamisen ja valosuunnittelun taidonnäyte”.

Lux Helsinki -valofestivaalin järjestää Helsingin kaupunki, ja festivaalin tuotannosta vastaa Sari Väänänen. Reitin ja teosten suunnittelusta ja tuotannosta vastaa Sun Effects Oy, ja kuraattoreina toimivat Ilkka Paloniemi ja Matti Jykylä.

Lux Helsinki 2019

Avoinna 5.–9.1.2019 klo 17­–22

Lux Aamu (teokset 10 & 12) 9.1.2019 klo 7–9

Tapahtuman verkkosivut

#luxhelsinki

Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja se on esteetön sekä ikärajaton.

Pääpartnerit: Sun Effects, Clear Channel

Partnerit: OP Helsinki, SATO

Kumppanit: Granlund, Johan & Nyström, City, HYY Yhtymä, Amnesty International Suomen osasto, Local Crew, Sanoma Media Finland, Ramboll, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Tuotantopartnerit: Bright Group

Yhteistyössä: U.S. Embassy Finland

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli