Uutiset

Meilahden tornisairaala on nyt energiatehokas

Peruskorjaus vastaanotettiin loppuvuodesta 2014

Uutinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin energiatehokkaan peruskorjausrakentamisen pilottihankkeena toiminut Meilahden tornisairaalan peruskorjaus vastaanotettiin loppuvuodesta 2014. HUS:n merkittävä uudistushanke käynnistyi 2009 ja tavoitteena oli tuoda vuonna 1965 valmistuneen sairaalarakennuksen olosuhteet nykyvaatimusten tasolle sekä samalla pienentää uusilla suunnitteluratkaisuilla merkittävästi kiinteistön energiankulutusta.

Granlund vastasi hankkeessa talotekniikan suunnittelusta, joka sisälsi LVI-, sähkö-, sprinkleri-, rakennusautomaatio- ja KSL-suunnittelun. Energiatehokkuus oli merkittävässä roolissa kaikessa suunnittelussa. Tornisairaalan energiatehokkuutta on parannettu mm. energiavirtojen kierrätyksellä ja talteenotolla, maalämpö- ja maakylmäjärjestelmien energiantuotolla sekä hyödyntämällä aurinkolämpöä. Esimerkiksi talviaikaan lämpöä saadaan lämmön talteenottojen lisäksi maalämpökentästä ja mahdollinen lisälämpötarve katetaan kaukolämmöllä. Kesällä maalämpökaivot regeneroidaan vedenjäähdytyskoneiden lauhteella. Aurinkolämpöä käytetään lämpimän käyttöveden ja pesutilojen lattialämmityksen tarpeisiin.

Tietomallinnus merkittävässä roolissa
Tornisairaalassa on sijoitettu valtava määrä talotekniikkaa olemassa olevan rakennuksen erittäin rajallisiin tiloihin. Tässä suurena apuna on toiminut tietomallinnus, joka otettiin käyttöön hankkeen alusta alkaen. Energiatehokkuuden parantamisessa on puolestaan hyödynnetty olosuhde- ja energiasimulointiohjelmisto Riuskaa, jolla on pystytty laskemaan mm. rakennuksen lämpötekninen käyttäytyminen erilaisissa kuormitus- ja sääolosuhteissa.


Lisätietoa:
Kari Kaleva
varatoimitusjohtaja, Granlund Oy
kohteen pääsuunnittelija
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Ralf Lindström
suunnittelupäällikkö, Granlund Oy
sähkösuunnittelun projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Erja Reinikainen
johtava asiantuntija
energia- ja ympäristöosasto, Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli