Uutiset

Granlund hyvässä kasvuvauhdissa – megaprojektit työllistävät

Liikevaihdon kasvun moottorina ovat olleet suunnitteluprojektien vahva kysyntä, korjausrakentamisen palvelujen hyvä kehitys sekä konsultoinnin nopea kasvu.

Uutinen

Talotekniikkasuunnitteluun, konsultointiin ja ohjelmistoihin keskittyvän Granlund-konsernin liiketoiminta on kehittynyt suunnitelmien mukaisesti vuoden 2018 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Edellisvuoden vastaavaan kauteen verrattuna liikevaihto on kasvanut 13,5 prosenttia ja henkilömäärä 10,3 prosenttia eli 82 henkilöllä. Liikevoiton kasvu on ollut kohtuullinen 3,2 prosenttia, kun liikevoittoprosentti oli 11,2 prosenttia.

Granlund-konserni 1-9/2018 ja 1-9/2017

MEUR

1.1.-30.9.2018

1.1.-30.9.2017

Muutos

 

Liikevaihto

58,2

51,3

13,5 %

 

Liikevoitto

6,5

6,3

3,2 %

 

Henkilöstömäärä

875

793

10,3 %

 

Liikevaihdon kasvun moottorina ovat olleet suunnitteluprojektien vahva kysyntä, korjausrakentamisen palvelujen hyvä kehitys sekä konsultoinnin nopea kasvu. Megaprojektit, kuten YIT:n Tripla, Länsimetro sekä Helsinki-Vantaan kehitysohjelma työllistävät, samoin kuin sairaalasektorilla Jyväskylän Nova, HUS:n Siltasairaala, Vaasan sairaanhoitopiirin Botnia High 5, KYS:n Uusi Sydän, Lapin keskussairaalan laajennus sekä OYS:n uudistamisohjelma. ”Uusiakin jättihankkeita on näköpiirissä, kun esimerkiksi Helsinki Gardenin hankesuunnittelu on käynnissä. Muitakin urheiluhankkeita on viritteillä ja pilvenpiirtäjiä kaavaillaan niin Helsinkiin kuin Espooseenkin”, kommentoi Granlund Oy:n toimitusjohtaja Pekka Metsi.

Konsultointiliiketoimintaa vetävät energiajohtaminen sekä kiivaana jatkunut kiinteistötransaktioiden vuosi. Kansainvälinen rahoitus hakee vastuullisuushankkeita, joten erityisesti energiainvestointien ja ympäristöjärjestelmien toimeksiannoille on ollut kysyntää. Lean-rakentaminen vetää isoissa rakennushankkeissa ja Target Value Design -konsepteja on otettu käyttöön ensimmäisissä hankkeissa.

Kotimaan ohjelmistoliiketoiminta etenee hyvin

Granlund Manager on pitänyt paikkansa ylläpidon ohjelmistojen markkinajohtajana. Yksi suurimpia hankkeita on ohjelmiston käyttöönotto S-ryhmässä. Myös kuntasektori on vahvistunut ja uusi tuote, Virtuaalinen kiinteistö on herättänyt suurta mielenkiintoa.

Kansainväliset pääpanostukset ovat ohjelmistoliiketoiminnassa Aasiassa ja Lähi-idässä, jossa energiatehokkuuden kehittäminen herättää suurta kiinnostusta. Aasiassa valmius ennakoivaan ja systemaattiseen ylläpitoon ei vielä ole korkealla tasolla. Kansainvälisen liiketoiminnan volyymi on hieman tavoitteista jäljessä, mutta aktiivisen ratkaisumyynnin ja partneriverkoston kautta haetaan nopeampaa kehitystä. Konesalien suunnittelussa on saatu kansainvälisiä avauksia mm. Pohjoismaissa ja kumppaniyritys Royal Haskoningin kanssa myös Keski-Euroopassa.

Kokonaisuudessaan rakennus- ja kiinteistöalan markkina käy kiivaana, mikä asettaa toimijoille myös haasteita.
”Jos tilauskanta kasvaa kymmeniä prosentteja, syntyy helposti osaamisvelkaa, kun asiantuntijoita tai päälliköitä ei saada rekrytoitua samaan tahtiin. Meilläkin tässä on ollut omia haasteita, mutta  onneksi nuoret talenttimme ovat saaneet ja ottaneet hyvin vastuuta ja vanhemmat osaajat mentoroivat taustalla”, toimitusjohtaja Pekka Metsi kertoo.

Ylläpidosta sovelluskohteita tekoälylle

Innovaatiotoiminnassa uusien teknologioiden soveltaminen, datan virtaaminen ja sitä kautta koneoppimisen hyödyntäminen ovat vahvasti esillä. Granlund panostaa yhteistyöhön startupien ja tutkimuslaitosten kanssa. Käynnissä on ollut useita BusinessFinlandin rahoittamia hankkeita sekä kaksi merkittävää EU:n rahoittamaa hanketta, NewTREND sekä eTEACHER.

”Olemme löytäneet ylläpidosta sovelluskohteita tekoälylle mm. energiaan ja sisäilmaan liittyen, ja automatisoitu suunnittelu on myös vahvasti etenemässä. Ensimmäisenä näihin pohjautuvia liiketoimintoja näyttäisi kehittyvän Digitaalisissa kiinteistöpalveluissa. Data saadaan virtaamaan mm. tietomallien, pilvipalvelujen ja IoT:n avulla, ja olemme selvästi jonkinlaisen teknologisen murroksen kynnyksellä”, kertoo Granlundin innovaatio- ja kehitysjohtaja Tuomas Laine.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli

Haluatko kuulla lisää?