Uutiset

Rakentamisen laatuteko -kilpailun voittaja ratkesi

Granlund Consultingin Big Room -tiimin vanhempi asiantuntija Sari Paukku, joka on tunnettu myös YouTuben Rakennusneuvos Paukkuna, nappasi voittaja Olli Salosen yhteiskuvaan.

Kilpailussa haetaan tekoa, joka parantaa mm. rakennusalan yhteistyökykyä, asenteita ja työtapoja.

Uutinen

Granlund Consultingin Big Room -koordinointi ja -valmennustiimi oli tänä vuonna yksi kahdeksasta Rakentamisen Laatuteko 2018 -kilpailun finalisteista. Rakennusteollisuuden, RALA:n, Rakennusliton ja Rakennuslehden vuosittain järjestämässä kisassa punnitaan muun muassa ammattiylpeyttä, asennetta ja laatua parantavia työtapoja. Rakentamisen laatuteko -kilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran.

Kilpailun voittajan valitsi tänä vuonna työministeri Jari Lindström. Valintaan vaikuttivat perinteinen ammattiylpeys, kumppanuuden arvostaminen sekä digitaaliset innovaatiot kosteudenhallinnassa. Voiton tasaväkisessä kilpailussa jakoivat kirvesmies Olli Salonen sekä Lujabetonin tehdaspäällikkö Miro Harjumäki. Yleisön suosikiksi nousi Skanskan työmaatiimi, jonka kerrostalokohteessa asukkaiden suositteluindeksi oli poikkeuksellinen, täydet 100 pistettä.

Lindström valitsi korkeatasoisten finalistien joukosta kaksi voittajaa. Kirvesmies Olli Salonen teki vaikutuksen Lindströmiin perinteisellä ammattiylpeydellään sekä periaatteellaan tehdä työ kerralla valmiiksi niin hyvin, ettei perään tarvitse soitella, kuten Salonen itse omaa työfilosofiaansa kuvasi.

Toiseksi voittajaksi Jari Lindström nosti Lujabetonin tehdaspäällikön Miro Harjumäen, joka itse alleviivaa eri osapuolten välistä kumppanuutta hyvän laadun avaintekijänä. Harjumäen erinomaisen yhteistyökyvyn lisäksi Lindström kiinnitti huomiota hänen haluunsa kehittää oman alansa teknisiä ratkaisuja. Harjumäki on ollut keskeisesti mukana kehittämässä uutta Luja SmartConcrete -anturijärjestelmää, joka on työkalu kosteusturvallisuuden hallintaan.

Big Room -tiimi iloitsee, että laatu nähdään kokonaisuutena

Granlundin Big Room -tiimin vetäjä Piia Sormunen iloitsee, että tänä vuonna myös suunnittelijat pääsivät mukaan Laatuteko-kilpailuun. "Rakennusala koostuu useista eri tekijöistä ja on tärkeää huomioida kaikkien panos laadun tekemisessä. Jokainen teko rakennushankkeissa vaikuttaa hyvään yhteiseen lopputulokseen", Sormunen kommentoi.

Sormusen tiimi vetää mm. YIT:n Triplan ja Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman T2-allianssihankkeen Big Room -koordinointitiimejä. Big Roomissa luodaan hankkeen toimintamallit ja pelisäännöt, lisäksi se on vahvasti hankkeen tiedonhallintaa ja viestintää. Mukana on edustajia sekä tilaajalta, suunnittelijoilta että toteutuksesta. ”Reaaliaikainen tiedonhallinta parantaa olennaisesti rakentamisen laatua. Digitaaliset ratkaisut yhteistoiminnan kanssa mahdollistavat rakennushankkeen reaaliaikaisen tilannetiedon raportoinnin: miten hankkeen tavoitteet, aikataulu ja kustannukset hallitaan tuottaen huipputason rakentamisen laatua ja arvoa rahalle hankkeessa”, Sormunen kertoo.

”Kun kaikki osapuolet ovat saman pöydän ääressä, hanke nähdään samoin silmin ja asioista saadaan helpommin yhteisymmärrys. Kun yhteisymmärrykseen on päästy, pystytään ratkomaan ongelmia paremmin ja luomaan laadukas lopputulos", Sormunen kommentoi Rakennuslehden artikkelissa.

Hän uskoo, että alan muutos tapahtuu pienin askelin oivallusten myötä. ”On hienoa saada olla rakennusalan toiminnan muutoksessa mukana.”

Positiiviset esimerkit kannustavat laadun tekemiseen

Rakentamisen laatuteko -kilpailu antoi aihetta iloon myös kisaa organisoineelle Jukka Pekkaselle, joka toimii rakentamisen kehittämisestä vastaavana johtajana Rakennusteollisuus RT:llä.

Kaikilla kisaan osallistuneilla oli hieno, positiivinen asenne omaa työtään kohtaan ja laatu oli heistä jokaiselle itsestään selvä, omaa tekemistä ohjaava asia. Mukana oli aikaisempia vuosia huomattavasti laajempi kirjo eri alojen tekijöitä ja teemoja, käsillä tekemisestä tekniikkaan ja digitalisaatioon sekä uusien ajatusmallien jakamiseen.”

Kisan myötä esiin tulleiden laatutekojen saattamisessa yleiseen tietoisuuteen Pekkanen uskoo Lindströmin tavoin esikuvien voimaan. ”Kun kannustavista esimerkeistä kerrotaan tarpeeksi usein ja kauan, kyllä ne hyviksi havaitut toimintatavat vähitellen jalkautuvat laajemminkin käyttöön.”

Lisätietoja:

Granlund Consultingin Big Room tiimi kertoo, kuinka laatu saavutetaan rakennushankkeissa. Katso video.

Rakentamisen Laatuteko -kilpailun lehdistötiedote 

 

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli