Uutiset

Tavastian uusi koulu on energiatehokas ja käyttäjäystävällinen

Granlund vastasi LVI-suunnittelusta ja rakennusaikaisesta valvonnasta, kun ammattiopistolle rakennettiin moderni koulurakennus osaksi uudistuvaa kampusaluetta.

Uutinen

Ammattiopisto Tavastian sosiaali- ja terveydenalan opiskelijat pääsivät joululoman jälkeen aloittamaan opiskelun tuliterässä koulurakennuksessa. Hämeenlinnan Hattelmalantien kampusalueelle valmistuneessa oppilaitoksessa on 4176 neliötä. Koulua käyttää päivittäin yli 600 opiskelijaa ja heidän lisäkseen opiskelijaravintolan asiakkaat.

Koulu on osa laajaa kampusalueen uudistusta, jossa rakennetaan uusia rakennuksia ja vanhoja korjataan.

Nelikerroksisen uudisrakennuksen LVI-suunnittelusta sekä rakennusaikaisesta valvonnasta vastasi Granlund Hämeenlinna. Projektissa hyödynnettiin menestyksekkäästi 3D-suunnittelua, sanoo Granlundin LVI-suunnittelija Antti Nyyssönen.

”Teimme koko kohteesta 3D-mallinnoksen. Sen avulla pystyimme tekemään törmäilytarkastelut suunnitteluvaiheessa, jolloin työmaavaiheessa tekniikan kanssa ei tullut ristiriitoja. Turhat törmäilyt vältetään, kun sähkön ja ilmanvaihdon paikat ovat etukäteen tarkasti tiedossa”, Nyyssönen kertoo.

Säteilylämpö tuntuu mukavalta

Koulutuskuntayhtymä Tavastian rakennuttama koulu on uuden ajan oppilaitos sekä sisä- että ulkotiloiltaan. Pihaan tulee aistipuutarha, leikkipuisto ja kuntoilupuisto. Ne ovat oppimisympäristöjä, joissa mm. lähihoitajaopiskelijat harjoittelevat vanhusten, lasten, vammaisten sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kanssa työskentelyä.

Koulun lämmitys ja jäähdytys hoituvat uudella teknologialla.

”Rakennukseen asennettiin kattosäteilijät, joiden avulla saadaan tasainen lämpötila koko tilaan. Samalla järjestelmällä toteutuu kustannustehokkaasti lämmityksen lisäksi myös jäähdytys”, Antti Nyyssönen sanoo. ”Säteilijöiden etuna on myös niiden nopea reagointi käyttäjän toiveisiin.”

Kattosäteilijät ovat huoltovapaita ja energiatehokkaita. Säteilijöiden tuottama lämpö koetaan huoneilmassa miellyttäväksi, koska se toimii periaatteessa samoin kuin auringon säteiden tuottama lämpö.

Kesähelteillä kattosäteilijät tuovat huoneisiin kaivattua viilennystä ilman vetoa ja pölyä.

Tuttuun kumppaniin on helppo luottaa

Granlund on tehnyt Koulutuskuntayhtymä Tavastialle LVIS-suunnittelua jo noin 30 vuoden ajan. Tuona aikana on rakennettu kahdeksan uutta rakennusta sekä toteutettu useita peruskorjauksia ja muutostöitä.

”Yhteistyö on ollut helppoa tuttujen henkilöiden kanssa, joihin on voinut luottaa”, kertoo Tavastian kiinteistöpäällikkö Jarmo Niinimäki.

Isolla kampusalueella tehdään jatkuvasti muutostöitä toiminnan muuttuessa.

”Silloin on hyvä, että suunnittelijat tuntevat nykyiset järjestelmät ja osaavat ottaa huomioon tilojen käyttötarkoitukset ja käyttäjän toiveet”, Niinimäki sanoo.

Uusi koulu valmistui aikataulussa ja vihittiin virallisesti käyttöön tammikuun lopussa. Koulutuskuntayhtymä sai sen, mitä tilasi, sanoo Jarmo Niinimäki.  ”Halusimme nykyaikaisella, energiatehokkaalla tekniikalla varustetut, terveelliset tilat sosiaali- ja terveysalalle. Rakennus voi toimia myös harjoituskohteena kiinteistötekniikan opiskelijoille. Toiveemme näyttäisivät toteutuneen hyvin”, hän kiittelee. 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli