Uutiset

Triplan sähkösuunnittelun suurimpana haasteena tekniikan yhteensovittaminen, energiaratkaisuissa tukena ovat energia-asiantuntijat

”Suuressa ja monimuotoisessa hankkeessa tarvitaan parasta erityisosaamista, onpa kyse sitten energiakonsultoinnista tai sähkösuunnittelusta”, kertoo Triplan suunnittelun ja rakennuttamisen johtaja Jarkko Pakkala YIT:ltä.

Uutinen

Yli miljardin euron Tripla-hanke Pasilassa sisältää useita kiinteistöjä samalla tontilla. Granlund vastaa uuden rautatieaseman ja kauppakeskuksen sekä niiden päälle tulevien toimistokiinteistöjen sähkö- ja telesuunnittelusta. Lisäksi alueen energiakonsultointi on Granlund Consultingin vastuulla.

Haastavinta Triplassa on eri kiinteistöjen talotekniikan yhteensovittaminen. Pasilan uusi asema on osa kauppakeskusta, jonka päälle rakennetaan kaksi toimistotaloa.

”Asema koostuu siis kolmesta eri kiinteistöstä, joista jokaiselle suunnitellaan omat sähköjärjestelmät, kun taas tele- ja turvajärjestelmät ovat yhteiset”, kertoo Granlundin sähkösuunnittelun projektipäällikkö Pekka Tiitto. ”Kokonaisuus onkin poikkeuksellisen mutkikas, ja yleensä talotekniikassa käytettyjä suoria pystykuiluja voidaan hyödyntää vain osittain. Se aiheuttaa ylimääräisiä putki- ja kaapeliasennuksia, jotka vaativat jokaisessa kerroksessa lisätilaa.”

Asema toimii koko rakentamisen ajan

Kun nyt jo puretun asemarakennuksen purkutyöt kiihtyivät, asematoiminnot siirtyivät kesäkuussa kokonaan väliaikaiselle asemalle.

”Juna-asema toimii samalla, kun aseman perustuksia vahvistetaan kellarissa, mikä on sähkösuunnittelun näkökulmasta haastava yhtälö”, Tiitto toteaa. ”Reikävarauksia tehdään todella massiivisiin, jopa metrin paksuisiin, betonirakenteisiin. Lisäksi tekniikan on toimittava koko ajan rinnakkain VR:n järjestelmien, kuten matkustajakuulutusten, kanssa.”

Myös energia kiertää Triplassa

Taloteknisten suunnittelijoiden rinnalla Triplan teknisiä ratkaisuja ohjaavat energia-asiantuntijat. Kymmenkunta energiakonsulttia toimii tilaajan tukena hankkeen alusta loppuun ja ohjaa energiaratkaisuja esimerkiksi kannattavuus-, energia- ja olosuhdetarkasteluilla.

”Kauppakeskus rakennetaan lähes nollaenergiatasoon, ja LEED-ympäristöluokituksessa tavoitteena on platina”, kertoo Granlund Consultingin johtava energia-asiantuntija Ulla Nykter. ”Kaikki energiavalinnat pohjautuvat YIT:n energiatehokkuustavoitteisiin, ja kiinteistöissä käytetään esimerkiksi energiatehokasta LED-valaistusta ja energiaa säästävää ilmanvaihdonohjausta. Jäähdytystehoja taas hallitaan muun muassa paremmilla ikkunoilla. Mietimmekin aivan konkreettisia energiansäästöratkaisuja ja avustamme tilaajaa kaikissa energiaan liittyvissä asioissa, kuten päätöksenteossa, sijoittajaneuvotteluissa ja viranomaisyhteistyössä.”

Triplan rakennuttaja YIT arvostaa asiantuntijoiden kokemusta vastaavanlaisista hankkeista.

”Suuressa ja monimuotoisessa hankkeessa tarvitaan parasta erityisosaamista, onpa kyse sitten energiakonsultoinnista tai sähkösuunnittelusta”, kertoo Triplan suunnittelun ja rakennuttamisen johtaja Jarkko Pakkala YIT:ltä. ”Molemmissa tarvitaan paljon erityisosaamista, sähkösuunnittelussa esimerkiksi erilaisten järjestelemien yhteensovittamisessa. Myös energia-asioissa Triplassa on selvästi enemmän näkökulmia kuin normaalihankkeessa. Suunnittelua ohjaavat Helsingin kaupungin kanssa sovitut ekologiset kriteerit ja LEED-sertifiointi. Lisäksi lähes nollaenergiarakentaminen on ehtona kauppakeskuksen rahoitukselle Euroopan investointipankilta (EIB) ja pohjoismaiden investointipankilta (NIB).”

Kuva: YIT

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli