Uutiset

Tulevaisuuden älysairaalassa "digi on liki"

Oulun yliopistosairaalan motto - ”digi on liki” - kertoo, mihin suuntaan sairaala teknologia on matkalla. Granlund on mukana useissa uusissa älysairaalahankkeissa.

Uutinen

Tulevaisuuden älysairaala on asenne- ja kulttuurikysymys, ainakin jos asiaa kysyy Oulun yliopistollisen sairaalan hallintoylilääkäriltä Juha Korpelaiselta.
– Emme ajattele sairaaloita ennalta laadittuina teknologialistoina. Maailma kehittyy jatkuvasti, sanoo Korpelainen.

Sen sijaan avainsanoja ovat kokeilu, moninaiset yhteistyöt ja teknologian kehityksen perässä pysyminen. Se edellyttää harkittuja investointeja ja strategiaa.

Uusia sairaalahankkeita on Suomessa vireillä Rovaniemeltä Helsinkiin. Kaikki ne tähtäävät potilaiden entistä parempaan hoitoon sekä tehokkaaseen ja energiaa säästävään toimintaan. Potilaat on otettu mukaan jo suunnittelussa ja heidät halutaan kytkeä varhaisemmassa vaiheessa myös omaan hoitoonsa.

– Pilottimaisia kokeiluja on meneillään runsaasti. Selvitämme esimerkiksi sitä, miten potilas voi jo kotoaan olla suoraan yhteydessä sairaalaan netin kautta, Korpelainen kertoo.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimii testauslaboratorio, jossa sekä julkinen että yksityinen sektori voivat kehittää uusia innovaatioita aidossa sairaalaympäristössä.

Talotekniikalla iso rooli

Älykäs talotekniikka on uusien sairaaloiden selkäranka. Esimerkiksi HUS:in Uuden lastensairaalan toiminnan kulmakivi on reaaliaikainen toiminnanohjaus, jossa hyödynnetään paikantamisteknologiaa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että potilaiden hoidon kulkua seurataan digitaalisesti ja varastot täyttyvät automaattisesti. Sairaalaan saapuessaan potilas saa automaatista avatarin eli kuvallisen hahmon sekä merkin, joilla hänet tunnistetaan ja paikannetaan. Granlund vastaa sairaalan sähkö-, tele-, ict-, turva-, palo- ja av-tekniikan sekä kiinteiden sairaalalaitteiden ja valaistuksen suunnittelusta.

Talotekniikalta edellytetään uudenlaista joustavuutta. Sairaalaympäristöä pyritään myös tekemään miellyttävämmäksi.
– Uusissa hankkeissa haetaan lisää viihtyvyyttä, modernimpaa tilasuunnittelua ja tilojen muunneltavuutta, sanoo ryhmäpäällikkö Aki Väänänen Granlundilta.

Esimerkiksi HUS:in uusi Siltasairaala suunnitellaan potilaille helposti hahmotettavaksi ja elämykselliseksi ympäristöksi, jossa käytetään uudella tavalla luonnonvaloa. Siltasairaala on HUS:n suurin rakennushanke, jonka taloteknisestä suunnittelusta vastaa konsulttiryhmä Granlund-Ramboll.

Vaativinta sairaalahankkeissa on ennen muuta niiden aikataulutus.
– Projektit kestävät monta vuotta, suunnittelusta käytäntöön jopa kymmenen. Tekniikka menee hirveällä vauhdilla eteenpäin ja sen muutokset on pakko huomioida, Aki Väänänen sanoo.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Halfdone 1/2017 -asiakaslehdessä.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli