Uutiset

Uusi työkalu energiatehokkaiden ratkaisujen valintaan

Maksimoi sijoitetun pääoman tuotto tai minimoi investointikustannuksia matemaattisella optimoinnilla

Uutinen

Aikaisemmin on ollut haastava vertailla erilaisia energiaratkaisuja investointi- ja elinkaarikustannuksien näkökulmasta. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Aalto yliopiston kehittämällä MOBO-työkalulla (Multi-Objective Building Performance Optimization) on mahdollista minimoida investointi- ja elinkaarikustannukset sekä energiankulutus. MOBO-työkalu perustuu matemaattisella optimointialgoritmilla toteutettavaan monitavoiteoptimointiin. 

Granlund tarjoaa matemaattista energiaratkaisujen optimointia MOBO-työkalulla vuonna 2014 käyttöönotetun 1000 casea tunnissa -optimoinnin rinnalle, jota toteutetaan Solmu-työpajoissa.

Mihin työkalua voi hyödyntää?

MOBO-optimointitarkastelua voidaan hyödyntää uudisrakentamisessa kustannusoptimaalisen lähes nollaenergiarakennuksen suunnitteluratkaisujen valintaan sekä myös korjausrakentamisessa kustannusoptimaalisten korjauskonseptien valintaan. Työkalun avulla voidaan esimerkiksi maksimoida sijoitetun pääoman tuottoa tai minimoida investointikustannuksia. Lisäksi työkalua voidaan käyttää niiden ratkaisujen kartoittamiseen, jotka on mahdollista toteuttaa käytettävissä olevalla budjetilla. 

Granlundin johtava energia-asiantuntija Tuomo Niemelä on soveltanut diplomityössään Aalto yliopiston tekemää uraauurtavaa akateemista tutkimusta käytännön suunnittelutyöhön. Diplomityössä MOBO-työkalua on käytetty 1960-luvun kerrostalon kustannustehokkaiden energiakorjausratkaisujen määrittämiseen. Tulosten perusteella 1960-luvun kerrostalojen ulkoseinien lisäeristäminen ei kannata, jos halutaan minimoida elinkaarikustannuksia. Myöskään ilmanvaihtoremontti 60-luvun kerrostalossa ei ole laskelmien perusteella kannattava investointi rahallisessa mielessä, vaikka sisäilman laadun ja viihtyvyyden paraneminen tuovatkin lisäarvoa.

Kannattavimmiksi energiakorjausratkaisuiksi nousivat lämpöpumput ja uusiutuvan energian tuotanto (aurinkopaneelit) kiinteistössä. Ikkunoiden parantaminen ja yläpohjaeristyksen lisääminen ovat tulosten perusteella ainoita harkinnan arvoisia rakennuksen lisäeristämiseen liittyviä toimenpiteitä.

Lisätietoja:

Ville Reinikainen
Osastonjohtaja, energia ja ympäristö
Granlund Oy
p. 050 541 5375
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Tuomo Niemelä
Johtava energia-asiantuntija
Granlund Oy
p. 040 662 1274
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli