Uutiset

Valaistussuunnittelun tehtäväluettelo julkaistu ensi kertaa

Granlund mukana kehitystyössä

Uutinen

Valaistussuunnittelun tehtävät on määritelty ensimmäistä kertaa Suomessa. Rakennusalan yhteisiin tehtäväluetteloihin saumattomasti nivoutuva VAL12 on valaistussuunnittelun toimialalla hyvin harvinainen koko Euroopassa tai muuallakaan maailmassa. VAL12 määrittelee valaistussuunnittelualan tehtävänkuvaa ja selventää näin koko ammattikunnan roolia rakennussuunnittelun prosessissa.

Rakennustieto on julkaissut valaistussuunnittelun tehtäväluettelon VAL12 neljässä kortistossa (RT-, LVI-, SIT- ja KH-kortistot). Tehtäväluettelo julkaistaan myös ST-korttina. VAL12-tehtäväluettelohanke on ollut osa Suomen Valoteknillisen Seuran kehitystoimintaa, jolla pyritään parantamaan valaistussuunnittelualan yleisiä toimintaedellytyksiä. Seuran valaistussuunnittelijoiden toimintaryhmä on ollut keskeisessä roolissa tehtäväluettelon laatimisessa; kehitys- sekä käsikirjoitustyötä on vetänyt Sanna Forsman Granlund Oy:stä.

Tehtäväluetteloiden yleisessä kehitystyössä ovat olleet mukana kaikki alan keskeiset järjestöt (ATL, RAKLI, NSS, RT, RTL, SIO, SKOL, STUL ja SVS). Tehtäväluetteloiden periaatteet ja sisältö olivat lausunnoilla ja julkistettuina vuonna 2012, jonka jälkeen niiden viralliset käyttöversiot on hiottu julkaistavaan muotoon yhteistyössä RAKLIn ja Rakennustiedon kanssa.

Tehtäväluetteloa voidaan käyttää konkreettisena työkaluna tarjous- ja sopimusvaiheissa talonrakennushankkeissa rakennuttajien, suunnittelijoiden sekä urakoitsijoiden välisessä toiminnassa.

Kansainvälinen valon vuosi 2015 käynnistyy

Vuodesta 2007 lähtien Valon nimipäivänä eri muodoissa järjestettyä valaistuksen teemapäivää vietettiin nyt yhdeksättä kertaa. Tällä kerralla teemoina olivat valaistusuunnittelun tehtäväluettelon lisäksi YK:n johdolla järjestettävä kansainvälinen valon vuosi 2015 – International Year of Light 2015, Vuoden valaistuskohde 2015 -kilpailun julkistus sekä Suomen Valoteknillisen Seuran valaistusalan valaisevimman opinnäytetyön haun käynnistys.


Lisätietoja:
Sanna Forsman
Granlund Oy
p. 050 3522 751
etunimi.sukunimi@granlund.fi

VAL12-kortit ladattavissa RT Net –palvelussa: http://www.rakennustieto.fi/rt

Valon päivä: http://www.valosto.com/

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli