Uutiset

Vantaan kaupunki luottaa kustannussuunnittelussa tietomallinnukseen

Putkien määrät voitiin määrittää jopa millin tarkkuudella

Uutinen

Vantaan kaupunki tilasi Granlund Consultingilta rakennuttajan määräluettelot ja kustannusarviot sekä LVI- että rakennusteknisistä töistä Martinlaakson päiväkodin urakkalaskentaa varten. Kustannus- ja määrälaskijat hyödynsivät työssään suunnittelijoiden laatimia tietomalleja.

”Kyseessä oli molemmille osapuolille pilottihanke, koska tietomalleja hyödynnettiin sekä LVI- että rakennusteknisten töiden kustannus- ja määrälaskennassa”, kertoo Granlund Consultingin kustannusohjauksen johtava asiantuntija Sari Linna. ”Tietomallien hyödyntäminen helpotti kustannuslaskentaa ja toi siihen tehokkuutta ja tarkkuutta. Määrätiedon tuottaminen mallista säästi aikaa, ja esimerkiksi putkien määrät voitiin määrittää jopa millin tarkkuudella.”

”Vantaan kaupungin pyrkimyksenä on käyttää tietomalleja ainakin kaikissa uudisrakennuskohteissa”, kertoo Vantaan kaupungin Tilakeskuksen kustannusinsinööri Tuula Raulo. ”Tavoitteena on tarkentaa aikatauluja, saada mahdollisimman paikkansapitävät kustannuslaskelmat ja suunnitelmat sekä vähentää toteutusvaiheen muutoksia ja virheitä.”

Tekniikan tietomallipohjaista määrälaskentaa

Projektista saatujen kokemusten perusteella tietomallipohjainen määrä- ja kustannuslaskenta toimii niin LVI- kuin rakennetekniikassa.

”Tietomallin käyttö ja hyödyntäminen kustannuslaskennassa edellyttää, että suunnittelijalla ja kustannuslaskijalla on yhteinen ymmärrys siitä, mitä tietoa mallista kustannuslaskentaan tarvitaan ja mitä tietoa on saatavissa, eli mallia ei voi tehdä vain visuaaliseen esittelykäyttöön”, kertoo Granlund Consultingin kustannusohjauksen toimialajohtaja Jari Salmi. ”Uskon, että tulevaisuudessa kustannustieto on tietomallissa osa sen sisältämää informaatiota.”

Konsultin käyttö säästi aikaa

Vantaan kaupunki halusi toimittaa urakoitsijoille konsulttien tekemät määräluettelot, koska projektin laskentavaiheen aikataulu oli erittäin tiukka.

”Saimme Granlundin avulla vietyä projektin suunnitteluvaiheen läpi aikataulun puitteissa”, Raulo kertoo. ”Lisäksi urakoitsijat saivat tarkoista määräluetteloista tukea, mikä parantaa yhteistyötämme ja vähentää virhetulkintoja. Meille oli paljon hyötyä myös siitä, että Granlund kävi täsmällisesti läpi koko urakkamateriaalin.”

Raulo suositteleekin tietomallipohjaista kustannussuunnittelua kunnille ja kaupungeille lämpimästi.

”Erityisen paljon konsulteista on hyötyä erityiskohteissa, joissa on kireä aikataulu. Asiantuntijathan laskevat kustannuksia useille asiakkaille jatkuvasti, mutta joissakin kunnissa saatetaan rakentaa tietynlainen kohde vain kerran 20 vuodessa. Saimme Granlundilta ajantasaista tietämystä, kokemusta ja näkökulmaa. Tulevaisuudessa tulemmekin hyödyntämään kustannuslaskennan lisäksi kustannusohjauksen palveluja.”

Kuva: Arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, hankkeen pääsuunnittelija

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli